بهترین متخصصین گفتاردرمانی در شیراز
درمان آپراکسی گفتاری و گفتاردرمانی پس از جراحی تومور مغزی و جراحی های مغز
⭕️ Speech Production In Children with CAS:
علت وجود علائم گفتاری کودکان دارای CASچیست⁉️
تولید گفتار کودکان دارای CAS در کدام مراحل با شکست مواجه میشود⁉️
1⃣ muscle selection:
کودک ممکن است در انتخاب صحیح عضله دچار خطا باشد. پس زمانی که میخواهد بگوید /dada/ به جای زبان، لبهایش را به هم نزدیک میکند. ممکن است در مرحله اجرا، خطای تولیدی رخ دهد، و یا ممکن است در حد کورمال کردن باقی بماند.
2⃣ Direction of Movement:
کودک در هدایت صحیح تولیدگرهای گفتاری با مشکل مواجه است. برای مثال لازم است در بیان کلمه ای مانند /kot/ کودک زبان خود را از ناحیه velaar به alveolar هدایت کند. در صورتی که کودک در هدایت صحیح زبان موفق نشود، خرابگویی و یا جایگزینی صدا را خواهیم داشت.
گفتاردرمانی قصردشت شیراز
درمان لکنت شیراز
3⃣ Distance of Muscle Movement:
فاصله ای که تولیدگرها باید طی کنند تا در جایگاه تولید صحیح قرار بگیرند دارای اهمیت بوده. به طوری که اگر سرعت گفتار بالا باشد، به تولیدگرها فرصت کافی برای طی مسیر داده نمی شود و coarticulation بیشتر و حتی خرابگویی و جایگزینی صدا را خواهیم داشت. این پارامتر با سرعت گفتار رابطه معکوس دارد. پس در کودک دارای CAS در صورتی که این پارامتر هدف درمان باشد، کاهش سرعت را خواهیم داشت و به عنوان تسهیل گر میتوانیم سرعت را پایین تر بیاوریم.
بهترین روش درمان لکنت در شیراز
4⃣ Speed of Movement:
کنترل سرعت از دیگر دشواری های کودکان دارای CAS میباشد. اغلب این کودکان انتقال صدا به صدا یا انتقال هجا به هجای آهسته ای دارند. همینطور ممکن است بین صداها و هجاها Gap وجود داشته باشد و زمانی هم که فارغ از این شکست در تولید گفتار، بخواهیم سرعت گفتار را بالا ببریم تا طبیعی تر به نظر برسد، افزایش حذف هجاها و یا صداها را شاهد خواهیم بود و یا واکه های diphthone را ساده میکنند و به طور کلی خطاهای واجی نیز افزایش میابد. در نتیجه تا زمانی که نقص طرح ریزی و برنامه ریزی گفتار برطرف نشده باشد، افزایش سرعت گفتار کودک، تصمیم درمانی صحیحی نخواهد بود.
5⃣ Duration of Movement:
مستقیما از سرعت گفتار تاثیر میگیرد. نقص در این پارامتر بیش از هر چیز واکه ها را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث میشود کودک نتواند در گفتارش بین واکه های tense و Lax تمایز ایجاد کند و از آنجایی که در کنترل دیرش واکه ها با دشواری مواجه است، در نتیجه prosody گفتار نیز آسیب میبیند. به همین دلیل یکی از مواردی که در طراحی برنامه درمانی اهمیت دارد، توجه به دیرش است.
کاردرمانی و گفتاردرمانی در شیراز
6⃣Timing of Articulatory Movement:
در طول گفتار تغییرات مسیر جریان هوا، منجر به تولید صداهای nasal. و یا non nasal میشود. همینطور تغییرات در درگیری چین های صوتی منجر به تولید صداهای Voiced و یا Voicless
میشود. در صورتی که کودک در جریان روان گفتار زمانبندی مناسبی نداشته باشد، در کنترل velum با مشکل مواجه میشود و ممکن است در گذر از یک صدای nasal به non nasal دچار خطا شود و صدا را خیشومی تولید کند و یا در گذر از صدای واکدار به بی واک، دچار خطای واکداری شود.
7⃣ Degree of Muscle Contraction:
به میزان فشاری که هر کدام از تولیدگرها باید داشته باشند، اشاره دارد. این پارامتر بر روی خیلی از جنبه های گفتار تاثیر گذار است. مانند زیروبمی و بلندی. اگر کودک در عضلات مربوط به کنترل فشار جریان تنفسی دچار مشکل باشد، در ایجاد بلندی مناسب و همینطور stress مناسب برای هر هجا دچار مشکل میشود. از دیگر سو این فشار در سطح چین های صوتی، زیروبمی را تحت تاثیر قرار میدهد.
⛔️یک گفتار خوب، تمامی پارامتر های ذکر شده را به صورت یکپارچه و هماهنگ میکند پس در طراحی برنامه درمانی برای کودکان دارای CAS لازم است که به تمامی پارامتر های یاد شده دقت داشت.
#CAS #speech_production #childhood_apraxia_of_speech
Reference: Here's How to treat childhood apraxia of speech/margaret fish/page:6
#مژده_محمدی
گفتاردرمانی دکتر پیشه ور
کاردرمانی دکتر پیشه ور شیراز
مطب دکتر سجاد پیشه ور شیراز
سجاد پیشه ور کارشناس ارشد رشدو تکامل حرکتی درمان اختلالات حرکتی کارشناس کاردرمانی و ارگوتراپیست
گفتاردرمانی زهرا اسمعیلی شیراز
گفتاردرمانی خانم دکتر زهرا اسماعیلی
کنش پریشی یک اصطلاح کلی است. این عارضه ممکن است بخش های مختلفی از بدن همانند دست یا پا را درگیر سازد. کنش پریشی گفتار، یک اختلال گفتاری حرکتی است. این اختلال در اثر صدمه به بخش هایی از مغز که مسئول کنترل سخن گفتن هستند، بوجود می آید. سایر اصطلاحاتی که در این مورد به کار می روند عبارتند از: کنش پریشی گفتار، کنش پریشی اکتسابی گفتار، کنش پریشی کلامی و دیس پراکسیا.
افراد مبتلا به کنش پریشی گفتار در ترتیب گذاری صداها در کلمات یا هجاها مشکل دارند. شدت این مشکل بستگی به شدت صدمه مغزی دارد.
کنش پریشی گفتار در کودکان هم دیده می شود. برای دریافت اطلاعات در این مورد به صفحه اختلالات گفتاری کودکان مراجعه فرمایید.
برخی از علائم و نشانه های کنش پریشی (آپراکسی ) گفتار کدامند؟
افراد مبتلا به کنش پریشی گفتار می دانند که می خواهند چه کلمه ای را بیان کنند، اما مغز آن ها در هماهنگ ساختن حرکات عضلانی که برای بیان آن کلمه مورد نیاز است، با مشکل روبروست. ممکن است چیزی کاملاً متفاوت، حتی یک کلمه ساختگی بگویند. مثلاً، ممکن است فرد مبتلا تلاش کند که بگوید "ساکت"، اما به جای آن بگوید "تامد" یا حتی "کاست". احتمال دارد که این فرد اشتباه خود را تشخیص بدهد و سعی کند کلمه صحیح را دوباره بگوید ، گاهی او موفق می شود، و گاه چیز دیگری کاملاً متفاوت بر زبان می آورد. چنین وضعیتی ممکن است به احساس سرخوردگی کامل در فرد بیانجامد و فهم گفتار او را برای دیگران مشکل سازد.
کنش پریشی گفتار می تواند به درجات متفاوتی از خفیف تا شدید دیده شود. افراد کنش پریش ممکن است این علائم را داشته باشند:
- مشکل در تقلید صداهای گفتاری
- مشکل در تقلید حرکات غیر گفتاری در ناحیه دهان( این حالت آپراکسی دهانی نامیده می شود)، مانند بیرون آوردن زبان
- حرکات کورمال و آزمایش و خطا در هنگام تلاش برای تولید صداها
- در موارد شدید، ناتوانی از تولید هرگونه آوایی
- خطاهای متغیر و بی ثبات
- کاهش سرعت گفتار
- افراد مبتلا تا حدی توانایی "گفتار خودبخودی" یا گفتار عادتی خود را حفظ می کنند، مانند گفتن " سلام، چطوری، خوبی؟"
کنش پریشی ممکن است همزمان با دیزآرتری( ضعف عضلانی که بر روی تولید گفتار اثر می گذارد) و یا همراه با زبان پریشی ( آفازی، عارضه زبانی ناشی از صدمه مغزی) دیده شود.
کنش پریشی ( آپراکسی ) گفتار چگونه تشخیص داده می شود؟
یک آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) می تواند فرد را ارزیابی کند. نتایج به دست آمده از این ارزیابی، ماهیت و شدت کنش پریشی را مشخص خواهد کرد. این آسیب شناس می تواند امکان ابتلا به ضعف عضلانی ( دیزآرتری ) و یا سایر مشکلات موجود در برقراری ارتباط و یا مشکل بیمار در بلعیدن خوراکی ها را نیز مورد بررسی قرار دهد.
کنش پریشی چگونه درمان خواهد شد؟
آسیب شناس گفتار و زبان با فرد مبتلا به آپراکسی گفتار کار می کند تا توانایی گفتاری و تمام مهارت های ارتباطی او را افزایش دهد. اغلب لازم است که عضلات گفتاری برای تولید صحیح صداها و توالی آن ها در کلمات، مجدداً آموزش ببینند. تمریناتی طراحی می شوند که به بیمار اجازه می دهند صداها را بارها و بارها تکرار کرده و حرکات دهانی صحیح برای تولید صدا را تمرین نمایند. گاهی لازم است فرد مبتلا به کنش پریشی سرعت گفتار خود را کاهش داده یا به قدری شمرده صحبت کند که بتواند تمام صداهای ضروری را درست ادا نماید. در موارد شدید ممکن است بیمار نیاز به استفاده از روش های ارتباطی مکمل یا جایگزین، مانند استفاده از اشارات ساده و یا لوازم مصنوعی الکترونیکی داشته باشد.
منبع: سایت انجمن گفتار و زبان امریکا
مراکز گفتاردرمانی استاستان فارس و شهر شیراز قطب پزشکی و توانبخشی در جنوب کشور ایران
speech therapy in iran
speech therapist in fars provience and shiraz city
occupational therapist in iran shiraz
علاج النطق في شيراز، إيران. Şiraz'da Konuşma Terapisi, İran
العلاج المهني في شيراز، إيران. Şiraz, İran'da Mesleki Terapi
العلاج الطبيعي في شيراز، إيران. Şiraz fizyoterapi, İran
کلینیک تخصصی توانبخشی کاردرمانی و گفتاردرمانی قصردشت شیراز
سجاد پیشه ور