قبل از هر نکته ای لازم است بدانید که حرکات اصلاحی در درمان فقط توسط اعضای نظام پزشکی کاردرمانگر و فیزیوتراپیست انجام میشود و مداخله افرادی که رشته حرکات اصلاحی خوانده اند چون مجوز درمان نداشته غیرمجاز است و صرفا در حوزه پژوهش هاو مطالعات اجازه فعالیت دارند و حق درمان ندارند پس از مراجعه به افراد فاقد صلاحیت حرفه پزشکی که دارای مدرک حرکات اصلاحی تربیت بدنی می باشند خود داری نمایید
حرکات اصلاحی در شیراز :
کاردرمانی و حرکات اصلاحی در شیراز
فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی در شیراز
حرکات اصلاحی و تمرین درمانی می تواند یکی از موثرترین بخش های بازتوانی از طریق فیزیوتراپی باشد. فیزیوتراپ برای هر شخص تمرینات خاصی را برای انجام دادن در خارج از کلینیک توصیه می کند. تمریناتی که توسط فیزیوتراپ توصیه می شوند، به یک یا چند دلیل زیر انجام می شوند:
• تحرک مفاصل
• بهبود قدرت عضلات و استحکام مفصل
• بهبود تعادل و حرکت
• بهبمود عملکرد
مزیت تمرین درمانی و حرکات اصلاحی در برنامه بازتوانی این است که اغلب فرد می تواند خودش به تنهایی تمرینات را در منزل انجام دهد. این کار موجب پیشرفت اهداف فیزیوتراپی در بهبود جراحات فرد و جلوگیری از آسیب بافتی می شود. فیزیوتراپ در واقع مانند یک معلم عمل می کند که بیماران را راهنمایی می کند تا حرکات ورزشی را به طور صحیح انجام دهند و حتی پس از پایان دوره ی درمانی شان در کلینیک، آن ها را ادامه دهند. مهم است که قبل از شروع ورزش درمانی با فیزیوتراپ مشورت کنید. تخصص و اطلاعات فیزیوتراپ از بدن انسان به او این اجازه را می دهد که بتواند براساس جراحت فرد و توانایی های او یک برنامه ی درمانی مختص وی طراحی کند.
برخی از تکنیک های مهم در ورزش درمانی شامل موارد زیر است:
• تمرینات مربوط به محدوده ی حرکتی
• تمرینات تقویت کننده ی عضله
• تمرینات هماهنگی و تعادلی
• تمرین راه رفتن
• تمرینات عمومی
حرکات اصلاحی چیست؟
حرکات اصلاحی تمریناتی است که بدن را به وضعیت کامل برمیگردانند و امکان عملکرد بهینه و مناسب را برای فرد در وضعیت بدنی خوب، فراهم میسازند. نکتهایکه در این تعریف باید مدنظر باشد، در نظر گرفتن تعریف مناسب برای وضعیت بدنی است، زیرا برای افراد مختلف، تعاریفی متفاوت دارد. افراد گوناگون در مشاغل و حرفههای مختلف (نظامیها، هنرمندان، کارگران، ورزشکاران، دانشآموزان، معلمان و غیره) یک ایده اولیه از تعریف وضعیت بدنی برای خود قائلاند. وضعیت بدنی برای بیشتر مردم به معنای احساس راحتی و تعادل بیشتر در یک موقعیت نسبت به سایر موقعیتها و حالتهاست. وضعیت بدنی مطلوب شامل قرارگیرییک مفصل روی سایر مفاصل مرتبط است، به گونهای که عضلات بهطور مناسب در اطراف مفاصل قرار گیرند. توجه به اختلالات اسکلتی – عضلانی و حرکتی در جامعه امروزی و همچنین توجه به نقش وضعیت بدنی در این فرایند و انتظار از چگونگی استفاده از حرکات، میتواند نکات کلیدی را برای ایجاد عملکرد مطلوب وضعیت بدنی ارائه دهد.
بهطور کلی میتوان گفت که غایت و هدف اصلی در حرکات اصلاحی، کسب هماهنگی در انجام فعالیت جسمانی بدون درد از طریق رفع ایمبالانسهای عضلانی (عدم تعادل عضلانی) و حرکات جبرانی (حرکات جایگزین) است.
در طول برنامه حرکات اصلاحی ما وضعیت بدنی مناسب و عملکرد بهینه را به فرد معرفی میکنیم و ساختار بدنی مناسب به او بازگردانده میشود. بنابراین با تمرینات اصلاحی، عضلاتی را که کوتاه و سفت شدهاند، ریلکس میکنیم (از طریق تسهیل عصبی – عضلانی و رفع مهار خودبهخودی) و عضلاتی را که ضعیف و شل شدهاند، فعال و تقویت خواهیم کرد. تمامی این مراحل از طریق تکنیکهای مهارتی، کششی، فعالسازی و انسجام که توسط آکادمی ملی طب ورزش آمریکا (NASM) طراحی شدهاند، انجام خواهد گرفت. در نتیجه این حرکات و تکنیکهای اجرا شده، بیومکانیک بدن شما ارتقا مییابد و فشارهای منفی از روی بدن برداشته خواهد شد. همانطور که مشخص است، فشارهای منفی زمانیکه روی هم انباشته شوند باعث درد میشوند و توانایی شما برای حرکت نرمال را تحت تأثیر قرار خواهند داد. تمرینات اصلاحی پله اول در برنامه تمرینی جدید شما برای آماده شدن و رسیدن به تناسب بدنی خواهد بود. برای نیل به این هدف، برنامه شما با یک ارزیابی جامع و کامل از بدن شروع خواهد شد.
براساس نتایج حاصل از ارزیابی جامع بدن، شما و مربی تمرینیتان برای رفع درد، نقصهای مفصلی
1- عدم تعادل عضلانی
2- و الگوهای وضعیتی تغییریافته اقدام خواهید کرد.
پس از حدود 4 تا 8 هفته از شروع برنامه تمرینات اصلاحی، شما قادر خواهید بود زبان بدن خود و جزئیات پیامهایی را که بدن شما برای شما ارسال خواهد کرد، تشخیص و به آن پاسخ دهید و در جهت حفظ سلامت خود و رسیدن به تناسب بدنی
3- بدون ایجاد هرگونه دردی اقدام کنید.
حرکات اصلاحی پایهای قوی را برای ساختن بدنی جدید به وسیله حذف کردن حلقههای ضعیف در ساختار بدنی شما و تقویت هماهنگیهای ساختاری بدن را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
مزایای حرکات اصلاحی
• حرکات اصلاحی باعث کاهش درد میشوند و نتایج فوری و قابل توجه در کاهش درد خواهند داشت.
• با انجام حرکات اصلاحی، کنترل بدن خود را در هنگام درد، بدون مصرف دارو، جراحییا … به دست خواهید آورد.
• با انجام تمرینات اصلاحی، عملکرد شما ارتقا خواهد یافت.
• حرکات اصلاحی احتمال خطر بروز آسیب در ورزش و تمرین را کاهش میدهند.
• با حرکات اصلاحی و تسلط بر اصول آن، میتوانید ضعف و ایمبالانس عضلانی را تشخیص دهید.
• حرکات اصلاحی تفاوت میان حرکات با کیفیت و حرکات جبرانی (حرکات جایگزین) را مشخص میکند (بهبود قدرت، انعطافپذیری و توان).
• حرکات اصلاحی فعالیتهای زندگی روزانه را بهبود میبخشند و استرس را کاهش میدهند.
توانبخشی و ورزش در شیراز
حرکت اصلاحی و ورزش
هر فردی با انجام ورزش و فعالیت بدنی اهدافی را دنبال میکند که این اهداف میتواند گسترده باشند، ولی در هر صورت ورزشکار حرفهای و فردیکه ورزش را با هدف سلامتی انجام میدهد، میتواند از ارتباط دوسویه بین ورزش و حرکات اصلاحی سود ببرد. بنابراین میتوان گفت که:
• حرکت اصلاحی ابزاری حیاتی و ارزشمند برای همه افراد با هر سن و هر توانایی است.
• با برنامه حرکات اصلاحی، شما میتوانید بر نقصهای تکنیکی غلبه کنید.
• تکنیکهای ضعیف در بعضی از انواع حرکات باعث ایجاد آسیب و آثار سوء بر سلامتی خواهد شد.
• حرکت اصلاحی بر این اصل ساده استوار است که هر عضله با عضلات دیگر ارتباط دارد و سیستم عصبی بین عضلات و مفاصل بهعنوان هماهنگکننده عمل میکند و بین آنها ارتباط برقرار خواهد کرد.
• با آموزش مجدد ساختار مناسب به بدن، ساختار بدنی میتواند بهبود یابد و شما میتوانید بدون هرگونه دردی آزادانه حرکت کنید.
• برای ورزشکاران یا افراد فعال، حرکت اصلاحی میتواند عملکرد و کارایی را بهبود بخشد و احتمال بروز آسیب را کاهش دهد و به بدن اجازه خواهد داد تا از آسیب رهایییابد و زودتر بازتوانی شود و به میادین ورزشی بازگردد. از آنجا که حرکت اصلاحی بر ساختار بدنی بهینه، کیفیت حرکت، هماهنگی بین عضلات مرکزی بدن (core) و عملکرد تمرکز دارد، به دنبال دو هدف مهم زیر است:
1. یک راهحل بلندمدت برای هر فردی با هر آسیب، درد یا مشکلات مفصلی و تلاش برای برطرف کردن این شرایط است.
2. حلقه مفقوده برای هر فردی است که نیازمند بهبود حرکت، تناسب اندام و آمادگی بدنی، سلامتی، راحت بودن یا عملکرد ورزشی باشد.
اصول طراحی برنامه حرکات اصلاحی
1. اصل رضایتمندی از برنامه تمرینات اصلاحی
زمانیکه برای مراجعهکننده برنامه حرکات اصلاحی طراحی میکنیم باید محتوای برنامه و انتظاراتمان از آن را بدانیم و با اطمینان و رضایت خاطر در برنامه تمرینی شرکت کنیم. در غیر اینصورت، بدون رضایت مراجع، موفقیت برنامه اصلاحی ناممکن خواهد بود.
آگاهی از میزان رضایت مراجعهکننده موجب موفقیت برنامه تمرینی اصلاحی خواهد بود.
چگونه میتوان فهمید که مراجعهکننده از اجرای برنامه تمرینات اصلاحی رضایت دارد؟
حضور مستمر و بدون غیبت غیرموجه در برنامه تمرینات اصلاحی نشاندهنده رضایت اوست.
رضایت یعنی اجرای دستورالعملهای برنامه تمرینی اصلاحی توسط مراجعهکننده بدون هر بهانهای.
پیشرفت مستمر در وضعیت بدنی و بهبود در حرکات و نزدیک شدن بدن فرد به وضعیت نرمال نیز میتواند رضایت مراجعهکننده را به همراه داشته باشد.
کاردرمانی در شیرار
2. خودداری از تمرین شدید
در طول برنامه تمرینات اصلاحی لازم است که شدت تمرینات را به تدریج افزایش دهید. اگر تجویز تمرین در برنامه اصلاحی بدون ارزیابی مناسب از ناهنجاری و بدون توجه به توانایی مراجعهکننده انجام شود، شدت مورد نیاز که باید به فرد اعمال شود مشخص و معین نیست و لذا امکان ناراحتی فرد یا حتی احتمال ایجاد آسیب در حین اجرای تمرینات اصلاحی وجود دارد و تداعیکننده ضربالمثل «مرا به خیر تو امیدی نیست شر مرسان» است و مراجعهکننده را نسبت به برنامه اصلاحی بدبین میکند و برنامه با شکست مواجه خواهد شد.
اطلاع کافی از پاسخ بدن به تمرین از مهمترین اصولی است که اصلاحگر باید به آن توجه داشته باشد تا براساس آن بتواند تمرین صحیح را انتخاب کند و چگونگی افزایش شدت تمرین را مدنظر داشته و اصلاح بهموقع برنامه تمرینی را در صورتیکه مفید واقع نشد، در نظر داشته باشد.
3. زمانبندی تمرین
برنامه تمرینی اصلاحی باید بدون اینکه عجلهای در کار باشد هرچه سریعتر آغاز شود. آغاز به موقع (بدون تأخیر) برنامه تمرینی اصلاحی موجب بازگشت سریع مراجعهکننده به فعالیتهای عادی زندگی روزمره و موفقیت برنامه خواهد شد.
4. توجه به تفاوتهای فردی
در طول برنامه تمرینات اصلاحی، هر فرد پاسخی متفاوت به برنامه میدهد، بنابراین مقایسه دو فرد با یکدیگر از این لحاظ غیرواقعی است و هر فرد با دیگری تفاوت دارد و پاسخهای فیزیولوژیکی و شیمیایی دو نفر به یک تمرین مشابه، یکسان نیست. توجه به تفاوتهای فردی موفقیت برنامه و همچنین امکان رضایت بیشتر از برنامه با در نظر گرفتن این فاکتور را به دنبال خواهد داشت.
برنامه تمرین برای تمام بخشهای بدن
در طول برنامه اصلاحی باید این نکته را مدنظر داشت که بدن بهعنوان سیستمیکه بخشهای مختلف آن با هم ارتباط ندارند و از یکدیگر تأثیرپذیر نیستند، در نظر گرفته نشود. بنابراین باید در اجرای تمرینات برای تمام بخشهای بدن تمرین در نظر داشته باشیم و در آخر، برنامه تمریناتی را مدنظر داشته باشیم که جامع باشند و در یک زمان، کل بدن را بهکار گیرند و اصل یکپارچگی حرکات در یک الگوی حرکتی را مدنظر داشته باشیم.
حرکات اصلاحی به سه دسته توصیه میشود.
- دسته اول کسانی هستند که به خاطر تمرین نادرست، مصدومیت، مشکلات مادرزادی یا برخی بیماریها دچار ناهنجاری شدهاند. این افراد از مشکل خود خبر دارند و با علم و آگاهی به متخصص مراجعه کردهاند.
- دسته دوم نابهنجاریهای خفیفی دارند که شاید خودشان از آنها بیاطلاع باشند. مثلا بیشتر افراد شانههای افتاده و گردن متمایل به جلو را جدی نمیگیرند. در این موارد متخصص نابهنجاری را تشخیص داده و برنامهای برای رفع آن تدوین میکند.
- دسته سوم مشکلی ندارند و در وضعیت طبیعی هستند. در این صورت برنامه اصلاحی با هدف پیشگیری از نابهنجاری تجویز خواهد شد. مثلا شاید به تشخیص متخصص، ضعف عضلانی احتمال آسیبدیدگی ورزشکار را بالا برده باشد. در این صورت او نیاز دارد دستهای از عضلات خود را تقویت کند.
از آنجایی که هیچکس به طور کامل در دسته سوم قرار نمیگیرد، بیشتر افراد به این نوع تمرینها نیاز دارند. فقط ممکن است مشکل افراد خفیف یا جدی باشد.
شاید شما هم دیده باشید که فرم نشستن، ایستادن، راه رفتن و دویدن برخی از افراد چشمنواز و زیبا است. در حالی که برخی دیگر در نگه داشتن بدن خود در وضعیت اصولی ناتوان هستند. همان کسانی که نزدیکانشان مدام به آنها میگویند «قوز نکن». تفاوت این افراد در وضعیت بدن یا body posture آنها است.
وضعیت مناسب بدن به شما اجازه میدهد که:
- استخوانها و مفاصل در مکان و در راستای صحیح قرار بگیرند تا عضلات بتوانند آنها را به درستی و بدون ساییدگی حرکت بدهند.
- فشار بر روی رباطها حداقل باشد تا مفاصل بتوانند به درستی در جای خود بمانند و احتمال آسیبدیدگی کمتر شود.
- عضلات قادر باشند به شکلی بهینه حرکت کنند، دیرتر خسته شوند و با صرف انرژی کمتر، توان بیشتری داشته باشند.
- از کشیدگی، پارگی و آسیب جدی به عضلات پیشگیری شود.
در نتیجه متوجه میشویم که حرکات اصلاحی به شما این امکان را میدهد که با توان، استقامت و چابکی بیشتری حرکت کنید و کمتر دچار آسیب، خستگی و دردهای بدنی شوید.
شکل نشستن نادرست، به خصوص برای کسانی که پشت میز کار میکنند، تمرینهای غیراصولی، عدم توجه به فرم طبیعی آناتومی و ضعف عضلانی ناشی از بیتحرکی و اضافه وزن از مهمترین دلایل برای داشتن یک وضعیت بدنی ناهنجار است
مطب کاردرمانی و گفتاردرمانی و فیزیوتراپی در شیراز
مقدمه :
موضوع حرکات اصلاحی چیست؟ حیطه عمل آن چه اندازه و ویژگی های عملی و حرفه ای آن کدام است؟ نسبت آن با سایر گرایشهای درمانی در طب ورزشی و علوم ورزشی کدام است؟
تعریف حرکات اصلاحی :
کلیه حرکات و فعا لیتها و روشهایی که برای رفع ضعف های جسمانی و عضلانی و ارگانیکی و هماهنگی بکار می رود (حرکات اصلاحی نامیده می شود.
با نظر به این مطلب، حرکات اصلاحی یکی از شاخه های مهم و اساسی در تربیت بدنی محسو ب می شود، توجه به آن از هر نظر یک ضرورت است که متاسفانه تاکنون در ایران در زمینه حرکات اصلاحی که مربوط به رفع و اصلاح ضعف های جسمانی کودکان و نوجوانان می باشد تحقیقات لازم بعمل نیامده و بطور دقیق نمی توان گفت که چند درصد کودکان و نوجوانان ایرانی به ضعف پا و ستون فقرات و دستگاه گردش خون و تنفس و قلب مبتلا می باشند پس باید کوشش نمود تا معلمین و مربیان ورزش (بخصوص آنهائیکه در رابطه با آموزش و پرورش می باشند) را با علل و علائم ضعف های جسمانی آشنا نمود تا در دوران تدریس در صورت برخورد با این دانش آموزان با ارائه تمرینات آنها را از ضعف هایی که بدان دچار هستند آزاد نمایند و زمینه رشد جسمانی و روانی مناسب دانش آموزان را فراهم نمایند.
مفاهیم پایه در حرکات ا صلاحی :
حرکات اصلاحی یکی از بخشهای تربیت بدنی است که هدفش آن است که به کمک تمرینهای بدنی از ناهنجاری های جسمانی پیشگیری و در صورت بروز ، آنها را اصلاح کند و همچنین هدف این رشته تامین تندرستی، پر بار کردن ایام فراغت و لذت بخشیدن به زندگی انسان است. تندرستی یعنی کارکرد طبیعی بدن و تعامل ارگانیک بدن و روان.
اصطلاح حرکات اصلاحی را نمی توان بدون توجه به مفاهیم دیگری مانند تربیت بدنی تکاملی، تربیت بدنی انطباقی بررسی کرد زیرا هر ۳ با هم مرتبط و مکمل یکدیگرند سه اصطلاح فوق را تحت عنوان کلی تری بنام تربیت بدنی ویژه نیز بیان کرده اند. انسان مورد مطالعه در این رشته یا در شرایط طبیعی و فیزیولوژیک یا در شرایط غیر طبیعی و پاتولوژیک قرار دارد حیطه عمل گرایش تربیت بدنی ویژه، انسانی با وضعیت غیر طبیعی است که طبق تحقیقات حاصله تنها ا فراد در وضعیت بدنی طبیعی هستند پس بدین تربیت، حرکات اصلاحی به اصلاح ناهنجاریها، تربیت بدنی تکاملی به رشد و پرورش تواناییهای حرکتی و آمادگی بدنی و تربیت بدنی انطباقی به اصلاح روانی و حرکتی می پردازد.
موضوع مورد مطالعه در حرکات اصلاحی و درمانی، بررسی ضعفها و ناهنجاریهای اکتسابی سیستم اسکلتی، عضلانی و مفصلی افراد جامعه است این ناهنجاری ها عموما به دلایلی چون عادات حرکتی نامناسب، فقر حرکتی ، شرایط نامناسب محیطی بویژه در دوران کودکی و سنین رشد بروز کرده است که امکان بهبود و اصلاح از طریق حرکات جبرانی و رزشهای درمانی وجود دارد. حرکات اصلاحی برای تشخیص وضعیتهای طبیعی و غیر طبیعی، وضعیت بدنی در حالتهایی چون ایستادن ، راه رفتن ، نشستن و خوابیدن و نیز وسایل مورد استفاده چون کفش، کیف ، میز و صندلی ، اتومبیل و اخیرا رایانه ها مطالعه می شود. در گذشته بدلیل جنبه های کاربردی و سودمندی های اجتماعی این رشته، بویژه در مدارس و در سطح کودکان ، نوجوانان، جوانان و اکنون بدلیل توسعه قهرمانی و ضرورت پیشگیری و اصلاح ناهنجاری های ورزشکاران، حرکات اصلاحی پیشرفت و تحول چشمگیری یافته است این حیطه اکنون گاه به منزله حرکت درمانی نیز شناخته می شود.
پس در یک نتیجه گیری کلی موضوع مورد مطالعه در حرکات اصلاحی و درمانی بررسی «تعادل ساختار فیزیکی انسان و ارائه حرکات و توصیه هایی برای بهبود و کارایی آن» است. مسئله ای که هنوز وجود دارد این است که حرکات اصلاحی را با حرکات فیزیوتوراپی و با فعالیت های جسمی که برای ورزش معلولین و یا بیماران روانی انجام می گیرد یکی می دانند. بطور کلی استفاده از حرکات اصلاحی وقتی انجام می گیرد که کودکان از لحاظ جسمی و روانی کاملا سالم هستند ولی د رای انواع ضعفهای جسمانی و ارگانی هستند پس چنانچه به موقع، مخصوصا در مراحل رشد به این ضعفها توجه شود و از حرکات اصلاحی استفاده شود می توان چنین ضعفهایی را برطرف کرد و در بزرگسالی از شدت یافتن آنها جلوگیری کرد.
کاردرمانی قصردشت شیراز
وضعیت بدنی در هنگام تمرین :
در انجام دادن تمارین حرکات اصلاحی باید به چند نکته توجه کرد: ۱- آگاهی از اثرات حرکات ۲- انتخاب بهترین و مفیدترین وسیله ۳- اراده قوی و مقاومت مداوم در اجرای حرکات
وضعیت بدنی در هنگام تمرین :
تمرین برای انواع مختلف ناهنجاری ها در حالتهای گوناگونی مثل خوابیده به شکم، خوابیده به پشت، درازکش به پهلو، نشسته، چهار دست و پا، معلق در فضا و ایستاده انجام می گیرد که در همه این تمرینها باید به موارد ذیل توجه گردد:
آشنایی با اجرای تمرینهای اصلاحی و درمانی :
هدف از تمرین، پیشگیری و توانبخشی در پی بروز ناهنجاریها و آسیبهای جسمانی و حفظ وضعیت مناسب است از این رو انواع تمرینها را می توان به جسمانی، روانی، مهارتی و حرکتی تقسیم کرد.
تمرین درمانی :
به دنبال تشخیص دقیق، امکان اقدامات تمرین درمانی فراهم می آید. از این رو مربی باید تصمیم بگیرد که چه نوع تمرینهایی برای هر فرد مناسب است. اساسا تمرین درمانی شامل موارد ذیل می شود:
ب) ایجاد ثبات و استحکام در دامنه طبیعی حرکت مفصل بوسیله خود فرد
اثرات سوء، وضعیت بدنی ناهنجار :
وضعیت بدنی شاخص و معیار سطح عمومی کارایی فرد در حرکات و فعالیتها و بنیاد تمامی حرکات انسان است و وضعیت بدنی معیار و یکسانی برای همه افراد نمی توان در نظر گرفت. وضعیت بدنی مناسبتر : خستگی کمتر، کارایی و توانمندی و سلامتی بیشتری را به همراه دارد و بر عکس وضعیت بدنی ناهنجار دو نوع اثر سوء در بدن ایجاد می کند:
فیزیوتراپی قصردشت شیراز
نا هنجاری های ا ندام فوقا نی :
ستون فقرات سالم از نمای جانبی دارای ۴ قوس در ناحیه گردن، پشت، کمر و خاجی و از نمای رو به رویا پشت سر بصورت یک ستون کاملا عمود است و وضعیت ستون فقرات را می توان از طریق ۱- مشاهده ۲- لمس ۳- خط شاقولی ۴- دستگاه کانفورماتور و صفحه شطرنجی بررسی کرد.ناهنجاری های ستون فقرات شامل لوردوز گردنی، پشت گود و اسکولیوز و پشت صاف است .باتوجه به اینکه افزایش قوس گردن به سمت جلو را لوردوز گردنی می گویند برای اصلاح این ناهنجاری باید عادات حرکتی غلط را کنار گذاشت، عضلات ناحیه خلفی گردن را تقویت کرد، به عضلات فوقانی و گردن انعطاف بخشید و در مهره های گردنی ایجاد جنبش کرد. از طرفی افزایش قوس ناحیه پشت را گردی پشتی می نامند برای پیشگیری تمریناتی برای جنبش پذیری در ستون مهره ها انعطاف بخشیدن به عضلات ناحیه سینه و تقویت عضلات خلفی را طراحی کرد. ونیزافرایش قوس ناحیه کمر را پشت گود می نامند. درد کمر در این ناهنجاری بسیار زیاد است و تمرینات مربوط به پیشگیری و اصلاح پشت گود باید سه اثر به جا گذارد: ۱- جنبش پذیری و افزایش دامنه حرکتی در ستون فقرات ۲- کشش و انعطاف در ناحیه مهره های کمری و ۳- تقویت عضلات بخش قدامی شکمی.انحراف ستون فقرات به طرفین را اسکولیوز می نامند تمرینات برای این ناهنجاری علاوه بر هدفهایی که برای تمرینات پشت گودعنوان شد باید تقویت بخشهایی از ستون فقرات که به حالت تحدب درآمده اند را به آنها افزود در ضمن تمرینهای تنفسی در افزایش ظرفیت تنفسی و شنای کرال در دمان اسکولیوز موثر است. کاهش قوسهای ستون فقرات در ناحیه پشت و کمر را پشت صاف می گویند. تمرینات باید به گونه ای باشد که بطور همزمان باعث ایجاد و تقویت نیروی ارتجاعی عضلات خلفی ستون فقرات شود و جنبش پذیری لازم را در این عضو ایجاد کند.
ناهنجاری های اندام تحتانی :
ناهنجاری های پا شامل پای کمانی، پای X ، کف پای صاف، پای گود، انگشت شست کج و پای پهن است.
• از بین رفتن قوس طولی پا را کف پای صاف می گویند برای درمان ضمن توجه به توصیه های بهداشتی باید تمرینهایی انجام داد که باعث تقویت عضله درشت نی قدامی و درون گرداننده و انعطاف عضلات برون گرداننده و تاندون آشیل شود.
• افزایش قوس پا را پای گود می گویند برای پیشگیری باید از پوشیدن کفشهای تنگ و پاشنه بلند خودداری کرد.
• نزدیک شدن انگشت شست به طرف دومین انگشت پا راا شست کج می نامند. ایجاد پینه در اطراف مفصل و ضعف و کاهش تحرک پذیری کف پا، خصوصا پنجه ها و بد شکل شدن ظاهر پا از عوارض آن است.
• کاهش یا از بین رفتن ارتفاع قوس عرضی یا باعث ایجاد پای پهن می شود. کاهش قوس عرضی پا بیشتر مربوط به قوس طولی و اغلب ارثی است.
• مفصل زانو در نتیجه عوامل مختلف به سمت داخل یا خارج تغییر وضعیت می دهد که به ترتیب به زانوی بهم چسبیده (والگوم زانو) و پای پرانتزی (پای کمانی) معروف است.
• در اصلاح پای کمانی ضمن اجرای تمریناتی که باعث ایجاد انعطاف در بخش داخلی پا و تقویت عضلات کناره خارجی پا می شود باید فرد از نشستن بصورت چهار زانو خودداری و لبه داخلی پا را در راه رفتن فعالتر کند.
چند اصل در انجام حرکات روزمره باید رعایت شود:
• اگرا فرا د بمدت طولانی می ایستند و مشغول انجام کاری هستند حتما از یک زیرپایی ا ستفاده کنند.
• اگر جسمی از روی زمین برداشته می شود حتما نشسته زانوها را خم و بعداقدام به بلند کردن جسم کنند.
• برای حمل اشیاء آنها را دور از بدن خود نگه داشته سعی شود آنها نزدیک به بدن حمل شود.
• اگر افراد به سمت جلو خم مشوند حتما با زانوهای خم اینکار را انجام دهند.
• در هنگام جارو کردن و کشیدن وسیله: خم کردن تنه در حالیکه زانوها صاف هستند باعث افزایش قوس کمر و ناراحتی آن می گردد در این موارد باید زانوها را کمی خم کرد تا از افزایش قوس کمر جلوگیری شود.
• ارتفاع صندلی باید طوری باشد که در موقع نشستن زانوها مختصری از مفصل ران بالاتر قرار گیرد اگر ارتفاع صندلی بلند است یک پله کوچک زیر پاها بگذارید. در هنگام رانندگی نیز باید وضعیت زانوها به این صورت باشد ۵- تناوب : برایبهبود سیستم گردش خود افراد دست کم باید جلسه در هفته و برای بهبود قدرت عضلانی به صورت متعارف ۲۰ جلسه در ماه تمرین کرد. ۲- تمرینهای عضلانی: الف) بهبود و ارتقای قدرت عضلانی ب) بهبود استقامت عضلات ۳- تمرینهای هماهنگی : تمرینهای هماهنگی عبارت است از اجرای حرکاتی که بصورت آگاهانه فرا گرفته شده و بطور خودکار اجرا می شود باید به خاطر سپرد که اجرای تمرینها باید با رعایت اصول علمی در کلیه مراحل همراه باشد. امروزه موضوع برنامه ریزی و اجرای تمرین چه برای افراد عادی و ورزشکاران نخبه و چه برای افراد دارای ضعف و ناهنجاری، مبتنی بر یافته های علمی بوده و بر اساس ضوابط و اصول علمی تحقق می یابد . ۲) اختلالات کارکردی که بافتهای نرم مثل عضلات ولیگا منتها صدمه می بینند و با حرکات اصلاحی قابل پیشگیری و درمان است. ۳) ۱- تمرینهای مفصلی : الف) ایجاد حرکت لازم در دامنه طبیعی به وسیله خود فرد ۱) اختلالات ساختمانی که ساختار اسکلت وضعیت طبیعی خود را از دست می دهد و با حرکات اصلاحی قابل درمان نیست. ۱- شدت تمرین : (شدت مطلوب ) ۲- تکرار تمرین : در هر وهله از برنامه بهتر است ۱۲ تمرین را در سه ست، ۱۵-۵۰ بار تکرار کرد. تعداد کل تکرار به خود شخص و توانایی او بستگی دارد. وزنه، مقاومت یا فشار را باید به گونه ای برگزید که فرد بتواند دست کم ۱۵-۲۰ تکرار را در هر نوبت انجام دهد. ۳- سرعت تمرین : سرعتی که تمرین در آن اجرا می شود به وضعیت فرد بستگی دارد. ۴- مرحله استراحت : برای افرادی که تمرین می کنند زمانهای استراحت بین هر مرحله از تمرین به طور معمول یک تا دو دقیقه باید باشد.
توانبخشی و ورزش درمانی در شیراز
ا صول کلی در مراحل نشستن:
نتیجه گیری :
حرکات اصلاحی یکی از بخشهای تربیت بدنی است که هدف آن پیشگیری و رفع برخی ناهنجاریهای جسمانی توسط تمرینات بدنی است به عبارت دیگر حرکات اصلاحی عبارت است از برنامه ای ورزشی و حرکتی که در آن با اجرای تمرینات خاص عملکرد و ساختمان بدن تغییر می کند و اصلاح می شود اجرای تمرینات بدنی برای افرادی که در مورد وضعیت بدنی خود دچار ناهنجاری هستند و یا به دلایلی مانند عدم رعایت بهداشت حرکتی، وضعیت بدنی آنها از حالت طبیعی خارج شده است به سه دسته تحت عناوین تربیت بدنی اصلاحی تربیت بدنی تکاملی و تربیت بدنی انطباقی تقسیم شده است تربیت بدنی اصلاحی با اصلاح ناهنجاریهای ایجاد شده به علت عوامل مختلف و تربیت بدنی تکاملی با رشد و پرورش تواناییهای حرکتی و آمادگی بدنی افرادی که پایینتر از سطح مورد قبول هستند سر و کار دارد، کوشش می شود که با استفاده از حرکات و فعالیتهای بدنی افراد ناهنجار با اجتماع سازگار شود.
نکته مهم در اجرای حرکات اصلاحی، تعیین زمان مناسب برای اجرای این گونه تمرینات است اگر تمرینات اصلاحی در زمان مناسب طراحی و اجرا گردد غلبه بر مشکل موثرتر صورت می پذیرد از این رو تمرینهای اصلاحی باید در برنامه تربیت بدنی کودکان کم سن و سال گنجانده شود. بنابراین امکان بهبود و اصلاح از طریق حرکات جبرانی و ورزشهای درمانی وجود دارد.
حرکات اصلاحی برای تشخیص وضعیتهای غلط و غیر طبیعی، وضعیت بدنی در حالتهای چون ایستادن، راه رفتن، نشستن و خوابیدن و نیز وسایل مورد استفاده چون کفش، کیف، میز و صندلی و اتومبیل و اخیر”ا نیز رایانه ها مطالعه می شود. در گذشته به دلیل جنبه های کاربردی و سودمندیهای اجتماعی این رشته، بویژه در مدارس و در سطح کودکان، نوجوانان و جوانان و اکنون به دلیل توسعه ورزش قهرمانی و ضرورت پیشگیری و اصلاح ناهنجاریهای ورزشکاران، حرکات اصلاحی پیشرفت و تحول چشمگیری یافته است این حیطه اکنون گاه به منزله حرکت درمانی نیز شناخته می شود. این حیطه علی رغم اشتراکی که با علوم توانبخشی دارد به دلیل ویژگیهای اختصاصی از ماهیت و کارکرد مستقلی برخوردار است و نتیجه این امر جایگاه علمی و حرفه ای شایسته ای است که در بین علوم دیگر به خود اختصاص داده است.
آبدرمانی در شیراز
کلینیک کاردرمانی سجاد پیشه ور شیراز
فیزیوتراپی کودکان در شیراز
درمان انواع ناهنجاری های وضعیتی در شیراز:
درمان سر به جلو- درمان کج گردنی تورتیکولی -سندروم گردن کوتاه -کاهش گودی گردن (صاف شدن گردن -شانه نابرابر -شانه گرد یا افتاده - درمان انواع اسکولیوز درمان انواع کیفوز-پشت صاف-پشت تابدار-درمان کتف بالدار-انحراف جانبی لگن-تیلت قدامی لگن-تیلت خلفی لگن-تغییر شکل های کوکساوارا و کوکساوالگا-زانوی خم- درمان زانوی عقب رفته-درمان زانوی ضربدری در شیراز -درمان زانوی پرانتزی در شیراز -درمان پا چنبری (کلاب فوت) در شیراز -متاتارتوس اداکتوس و متاتارتوس وارسوس-درمان کف پای صاف در شیراز -کف پای گود-انگشت شست کج-انگشت چکشی-انگشت چنگالی -سندرروم متقاطع فوقانی-سندروم متقاطع تحتانی-سندروم لایه لایه-تغییرات ناشی از ضعفهای عضلانی-کوتاهی عضلانی-عدم تعادل عضلانی-انواع دفورمیتی ها-انواع دیسپلازی -نامساوی بودن طول پاها-انواع راه رفتن های ناهنجار مانند ترندلنبرگ، گام به گام و..