در موارد شديد كه بيرون زدگي ديسك بزرگ است و سبب فلج اندامهاي تحتاني و يا بي اختياري در دفع ادرار يا مدفوع مي شود، جراحي بايد به سرعت انجام شود. در مواردي كه پارگی ديسك کمر فلج مختصري ايجاد کرده است، اما بتدريج ميزان فلج رو به افزايش است نيز بايد جراحي انجام شود . در ساير موارد معمولاً به بيمار به مدت يك هفته تا 10 روز درمان طبی توصيه مي شود. در طول اين مدت به بيمار داروهاي مسكن و فيزيوتراپي تجويز مي شود. پارگي ديسك كمردر اكثر اين بيماران با دادن داروهاي شلكننده و ضدالتهاب، مراحل حاد برطرف ميشود.جراح
اگر یک ماه از درمان بيمار مبتلا به پارگی ديسك كمري بگذرد و بيمار همچنان درد شديدي بخصوص در پاها احساس كند يا فلج خفيف، اما پايداري در اندام تحتاني وجود داشته باشد به طوري كه بيمار نتواند فعاليتهاي روزمره خود را بخوبي انجام دهد، انجام جراحي توصيه مي شود.
- درصد زيادي از بيماراني كه پارگی ديسك كمري دارند با درمانهاي ياد شده و بدون جراحي كاملاً بهبود مي يابند. در بيماراني كه مورد عمل جراحي قرار مي گيرند، 90 تا 95 درصد بهبود ميابند.
اين عوارض عبارتند از عفونت ٬ چسبندگي اطراف رشته هاي نخاع ٬قطع رشته هاي نخاع در حين عمل ٬ آزاد سازي ناقص رشته هاي نخاع حين عمل و لیز خوردن مهرههاي کمري و عود مجدد ميباشند .د
در صورت بروز این عوارض ، ممكن است بيمار بعد از عمل احساس بهبود پيدا نكند يا در موارد نادر، احساس كند درد و ضعف بيشتري پيدا كرده است. پارگي ديسك كمردر اكثر اين بيماران با دادن داروهاي شلكننده و ضدالتهاب، مراحل حاد برطرف ميشود.
عود دیسک در سطوح بالاتر و پايينتر یا در ديسك درمان شده ي قبلي اتفاق ميافتد. عدم درمان به موقع ديسك كمر باعث بدتر شدن وضعيت بيمار خواهد شد و درد بيمار را تشديد خواهد كرد و ممکن است باعث عوارضي مانند بيحسهاي دائمي يا اختلالات حركتي شود كه اين عوارض باعث افتادگي پا و كشيدن و لنگي پا مشكلات ادراري و مثانهاي شود و بيمار نتواند ادرار و مدفوع خود را نگه دارد . زیرا اعصاب مانند ديگر نسوج و پوست قابل ترميم نميباشند و اگر صدمه اي به آنها برسد، ديگر به حالت اوليه بر نميگردند، بنابراين قبل از صدمه شديد، بايد حتما نسبت به درمان اقدام كرد.
🔴تنگی کانال نخاع کمری
تغییرات در اندازه و یا شکل کانال نخاعی با گذر عمر افزایش می یابد. در یک فرد سالم، وجود فضای کافی در فورامن های مهره ای، عبور طناب نخاعی و خروج فیبرهای عصبی را میسر می سازد اما در شرایط پاتولوژیک، این فضا محدود شده (در اثر رشد بیش از حد استخوان یا بافت های اطراف) و باعث اعمال فشار بر روی اعصاب می شود که این امر موجب بروز علائم عصبی – عضلانی مختلف خواهد شد.
👈تنگی کانال نخاعی را به دو دسته تقسیم می کنند: تنگی در ناحیه کمری و تنگی در ناحیه گردنی. با اینکه تنگی در ناحیه کمری بسیار شایع تر بوده اما تنگی کانال نخاعی در ناحیه گردنی بسیار خطرناک تر است.
🔺 تفاوت سیاتیک با دیسک کمر؟!
◾سیاتیک دردی است که از اعصاب سیاتیک منشا گرفته و از قسمت پایینی کمر به سمت پایین تا پشت پا امتداد مییابد. عوارض سیاتیک عبارتند از احساس سوزش در پا، درد پشت پا هنگام نشستن، ضعف پاها، پرش غیر قابل کنترل پاها و غیره. گاهی اوقات این عوارض ممکن است ناشی از پارگی و نشت محتویات دیسک کمر باشد که ممکن است در اثر جراحت یا تصادف ایجاد شده باشد. با این حال باید توجه داشت سیاتیک و دیسک کمر دو پدیده کاملا متفاوت هستند.
◾عصب سیاتیک یک عصب بزرگ است به اندازه قطر انگشت کوچک که بطور معمول شامل پنج ریشه عصبی است. این پنج ریشه از نخاع خارج شده و در خارج آن به هم میپیوندند تا عصب بزرگ سیاتیک را تشکیل دهند که به سمت پایین و در پاها امتداد مییابد. هر وقت عصب سیاتیک تحریک شود درد خاصی در نواحی معینی از پا احساس خواهد شد. این در حالی است که هر وقت که فشار بر اعصاب در مجاورت نخاع در اثر آسیب یا فتق دیسک کمر ایجاد شود، الگوی درد و ظهور فیزیکی آن متفاوت خواهد بود. این تفاوتها معمولا در طی اولین بررسیها مشخص نمیشود، این تفاوتها پس از بررسیهای دقیق تصویربرداری قابل تشخیص خواهد بود. تصویربرداری MRI یکی از روشهای مناسب برای این منظور بوده چرا که امکان مشاهده تمام استخوانها، لیگامنتها، اعصاب و دیسکها را میدهد.
◾دردهای سیاتیک درمان راحتتری دارند و طی مراقبتهای مناسب، بیمار بسرعت به حالت طبیعی خود بازخواهد گشت. در حالی که فتق دیسک کمر یک عارضه تقریبا دائمی بوده که میتواند بطور جدی جنبههای مختلف زندگی فرد را درگیر کند و در صورت عدم درمان بسیار دردناک و ناتوان کننده خواهد بود. فتق دیسک کمر در موارد شدید نیاز به جراحی خواهد داشت. دانستن تفاوت این دو عارضه به بیمار .کمک خواهد کرد تا از فشار ناشی از استرس رهایی یابد.
ارگوتراپیست سجاد پیشه ور
مرکز حرکات اصلاحی توسط اعضای نظام پزشکی شیراز
دکتر کاردرمانی کارشناسی ارشد کاردرمانی و کارشناس کاردرمانی شیراز
بهترین کاردرمانی در منزل در شیراز توسط اعضای نظام پزشکی
بهترین فیزیوتراپی در منزل در شیراز توسط اعضای نظام پزشکی
درمان تنگی کانال نخاعی در شیراز با توانبخشی
فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی در شیراز
درمان سیاتیک در شیراز با توانبخشی
کاردرمانی و فیزیوتراپی دیسک کمر در شیراز
درمان دیسک کمر با توانبخشی در شیراز
کاردرمانی و فیزیوتراپی دیسک کمر در شیراز