تست هوش کلامی و بهبود هوش کلامی در کلینیک توانبخشی قصردشت شیراز انجام میشود
هوش کلامی یکی از هشت نوع هوشی است که «هوارد گاردنر» در کتاب خود تحت عنوان «چارچوبهای ذهن؛ نظریه هوشهای چندگانه» آن را بیان کرده است. این نوع هوش دلالت بر قدرت ذهنی افراد برای بیان کلمات دارد.
همۀ ما عبارت «من تو را دوست دارم» را به طور ناخودآگاه بلد هستیم اما افراد با هوش کلامی بالا، توانایی منحصربهفردی برای ادای کلمات و جملات دارند، آنها میگویند: «من تو را همچون قطره قطره روی برگهای سبز بهاری دوست دارم». اینجاست که این نوع هوش به شکلی متمایز خود را نشان میدهد. برای درک عمیقتر مفهوم هوش کلامی با مقاله دیگری از مجله بوکاپو همراه باشید.
تعریف هوش کلامی
هوش کلامی یا هوش زبانی (Linguistic Intelligence) توانایی استفاده از کلمات و بیان مفاهیم و افکار، هنگام صحبت کردن یا نوشتن است. به عنوان مثال، فردی با این نوع هوش میتواند در جمع صحبت کند، مفاهیم دشوار را به روش سادهای توضیح دهد یا کتاب بنویسد. احتمالا سخنرانی های تد را شنیدهاید. برخی سخنرانان در همان چند ثانیه ابتدای صحبتشان شنونده را طوری مجذوب میکنند که با اشتیاق تک تک نکتهها، مثالها و داستان او را تا آخر دنبال کند. این افراد از هوش کلامی بالایی برخوردارند و دقیقا میدانند چه کلماتی را برای رساندن چه منظوری در گفتگو با چه کسی باید به کار ببرند.
کارمین گالو در کتاب به زبان تد، نکات تاثیرگذاری را بیان کرده که کمکتان میکند مانند یک سخنران تد تاثیرگذار صحبت کنید. هماکنون میتوانید خلاصه نکات کلیدی این کتاب را در وبسایت بوکاپو مطالعه کنید.
به گفته هوارد گاردنر:
«هوش کلامی؛ حساسیت به معنی کلمات، صداها، ریتمها، دستور زبان، لحن، نگارش و واج شناسی است. این نوع هوش که به آن هوش زبانی نیز گفته میشود، به ما این امکان را میدهد تا با افراد دیگر گفتگو کنیم و به راحتی متنی را به رشته تحریر درآوریم.»
با این حال، هوش کلامی را میتوان با استفاده از برخی از روشها تقویت کرد. ناگفته نماند، هوش زبانی نقش مهمی در رشد سایر هوشها مانند هوش بصری یا منطقی دارد.
تاریخچه هوش کلامی
هوش زبانی ناشی از نظریه هوشهای چندگانه است که توسط هوارد گاردنر در سال ۱۹۸۳ توسعه یافت. گاردنر در نظریه خود توضیح میدهد که تواناییهای متفاوت در افراد به میزان متفاوتی وجود دارد.
افرادی هستند که یک یا چند نوع هوش در آنها غالب است، بنابراین اگر از راههای یادگیری مرتبط با آن هوش استفاده کنند، در زندگی موفقتر خواهند بود. با این حال، ممکن است که با آموزش صحیح، بیشتر این هوشها در همۀ افراد تقویت شوند.
هوش کلامی و هوش منطقی، مهمترین انواع هوش هستند که در مدارس و مؤسسات، آموزش داده میشوند. اندیشه عمدتاً یک پدیده زبانی است، به این معنا که با یادگیری زبان، میتوان وسعت تفکرات را بهبود بخشید.
به نظر میرسد که هوش کلامی در بیشتر افراد با نیمکره چپ مغز در ارتباط است. به طور خاص، دو ساختار اصلی در مغز وجود دارد که عبارتند از منطقه «بروکا» که به برنامهریزی زبان اختصاص داده شده است و منطقه «ورنیکه» که به ما در درک زبان کمک میکند.
میکند که این در توسعه مهارتهای گفتاری اجتماعی و عمومی نیز مفید است. وقتی زیاد میخوانید، ناگزیر هستید دایره واژگان خود را غنی کرده و توانایی خود را در توضیح یا انتقال پیام تقویت کنید.
وقتی نوبت به خواندن یا یادگیری مفاهیم جدید میرسد، هوش زبانی به شما این توانایی را میدهند که شباهتها و تفاوتها را در استفاده از کلمات تشخیص دهید، بنابراین مهارتهای تحلیلی خود را تقویت خواهید کرد. افراد با داشتن هوش کلامی میتوانند نویسندگان و وکلای بسیار خوب و مشهوری شوند.
و در نهایت مهمترین مزیت هوش کلامی بالا، توانایی تاثیرگذاری است که در هر جنبهای از زندگی، ما را سریعتر و راحتتر به اهدافمان میرساند. البته توانایی تاثیرگذاری فقط به ارتباط کلامی موفق ختم نمیشود. اگر میخواهید بدانید چه عوامل دیگری دربرقراری ارتباط موثر نقش دارند، مطالعه کتاب هنر تاثیرگذاری اثر کریس وایدنر را به شما پیشنهاد میدهیم
فعالیتهای مفید برای بهبود هوش کلامی
در زیر لیستی از فعالیتهایی که باعث افزایش هوش زبانی شما میشوند، آورده شدهاند:
هر روز یک کلمه جدید بیاموزید و سعی کنید آن را به واژگان روزمره خود اضافه کنید.
به پادکستهای جالب گوش دهید.
سعی کنید یک داستان کوچک بسازید و آن را برای شخص دیگری تعریف کنید.
شروع به خواندن انواع رمان، داستان و جوک کنید.
وبلاگ اختصاصی (وبسایت) را ایجاد کنید.
وقت خود را صرف صحبت و بحث با افراد دیگر کنید.
سعی کنید هر زمانی که صحبت میکنید، کلمات و جملات را به صورت منظم و واضح بیان کنید.
تمرین گوش دادن به دیگران را با تمام توجه انجام دهید. توانایی گوش دادن برای درک بهتر کلمات مهم است.
سعی کنید برای دیگران داستان، جوک و حکایت تعریف کنید.
صحبت خود را ضبط کنید و سپس به نتیجه آن گوش دهید. آنچه که میتوانید در گفتار خود بهبود ببخشید را مشخص کنید.
به طور مرتب از کتابخانه دیدن کنید و کتاب مورد علاقه خود را قرض دهید.
شعر مورد علاقه خود یا برخی از قطعاتی از آن شعر را حفظ کنید.
اگر هنگام خواندن کتاب با کلماتی روبرو شدید که معنی آنها را نمیدانید، زیرشان خط بکشید و آنها را در اینترنت جستجو کنید.
سعی کنید تمام کلماتی که به ذهنتان میرسد را برای یک دقیقه بنویسید.
نظرات خود را درباره کتابها، داستانها یا شعرها بنویسید و آن را در وبلاگ خود یا در انجمنها به اشتراک بگذارید.
از ویدئوها و مقالات اینترنتی در مورد نکاتی برای سخنرانی عمومی، مذاکره، برقراری ارتباط قاطع و سایر موارد استفاده کنید.
در یادگیری زبانهای جدید کوشا باشید.
کارشناسان زبان، والدین را تشویق میکنند که از بدو تولد برای فرزندان خود کتاب بخوانند و این کار را حتی زمانی که کودک میتواند به تنهایی آن را بخواند نیز ادامه دهند. شنیدن قصهها، مهارت شنیداری، واژگان و ریتم زبانی را در کودکان تقویت میکند.
با این حال، همۀ داستانها نباید از کتابها آمده باشند. کودکان همچنین میتوانند از شنیدن داستانهای والدین خود در مورد دوران کودکیشان یا سابقه خانوادگی خود نیز بهره ببرند. والدین حتی ممکن است این داستانها را برای سهولت درک و جذب سایر قسمتهای مغز در نظر بگیرند.