تنگی کانال نخاعی زمانی رخ میدهد که فاصلهی بین مهرههای پشتی کم میشود و این باعث وارد شدن فشار به اعصاب نخاعی میگردد.
انواع تنگی کانال نخاع کدامند؟
تنگی کانال نخاعی معمولا در دو بخش ستون فقرات رخ میدهند که کمی انحنا دارند. این دو بخش انحنادار اصلی شامل گردن و کمر هستند. بنابراین تنگی کانال نخاعی میتواند در بالای ستون فقرات (گردن) و یا در پایین ستون فقرات (کمر) رخ دهد.
۱. تنگی کانال نخاعی گردن چیست؟
گردن ما از ۷ مهرهی گردنی تشکیل شدهاست که در بین آنها اعصاب نخاعی گردنی وجود دارند. هنگامی که فضای بین استخوانی کم میشود، اعصاب نخاعی تحت فشار قرار میگیرند و فرد به تنگی کانال نخاعی گردن مبتلا میشود. تنگی کانال نخاعی گردن انواع مختلفی دارد و میتواند اعصاب مرکزی، محیطی و یا اعصاب مخلوط را تحت تاثیر قرار دهد.
جالب است بدانید که در مواردی تنگی کانال نخاع گردن از علائم آرتروز گردن است که میتواند ایجاد علائم عصبی بکند. گاهی نیز ممکن است که دیسک گردن باعث این اتفاق شود. برای اینکه تشخیص داده شود که به تنگی کانال نخاعی گردن مبتلا شدهاید، دکتر باید از شما شرح حال بگیرد و بعد از بررسیهای لازم، برای تصویربرداری و مطالعات و بررسیهای تکمیلی اقدام کند. درد و ناراحتی یکی از علائم اصلی این بیماری است و میتواند فعالیتهای روزانهی فرد را مختل کند.
۲. تنگی کانال نخاعی کمر
تنگی کانال نخاعی کمر زمانی رخ میدهد که تنگی فاصلهی بین مهرهای در مهرههای پایین کمر باشد. در این زمان، نخاع تحت فشار قرار میگیرد و شما درد را احساس میکنید. اعصاب محیطی در این تنگی تحت تاثیر قرار میگیرند و میتوانند علائم مختلفی را ایجاد کنند.
علائم تنگی کانال نخاع چیست؟
علایم تنگی کانال نخاع مختلف هستند و معمولا به صورت درد و تحریکپذیری خود را نشان میدهند. گاهی افرادی که به تنگی کانال نخاعی مبتلا میشوند، علائمی را تجربه نمیکنند. معمولا تنگی کانال نخاع به مرور زمان رخ میدهد و علائم نیز بعد از شدت پیدا کردن تنگی نخاع خود را نشان میدهند. از آنجایی که اعصاب تحت تاثیر قرار میگیرند و فشار به آنها وارد میشود، علائم معمولا علائم عصبی هستند.
در ادامه به برخی از این علائم اشاره کردهایم. اگر این علائم را در خود و یا در اطرافیان خود دیدید، احتمال ابتلا به بیماری تنگی کانال نخاعی را در نظر داشتهباشید
درد تیر کشنده
دردی شبیه به شوک و برق گرفتگی
دردی که میآید و میرود.
دردی شبیه به سوختگی
گاهی درد گنگ است و نمیتوان دقیقا محل آن را تشخیص داد.
سنگینی پاها
ضعف در پاها و ساق
دردی که با تکیه کردن و دراز کشیدن کاهش پیدا میکند.
دردی که با ایستادن و راه رفتن و بالا رفتن از جایی شدت پیدا میکند.
در موارد شدید ممکن است که کنترل ادرار و مدفوع از دست برود.
بیحسی و سوزنسوزن شدن در بازو و دستها
احساس فشار در دستها
از دست دادن کنترل دستها و پاها
عدم تعادل
درد در شکم
دلایل تنگی کانال نخاع چیست؟
علت تنگی کانال نخاع میتواند متنوع باشد. بسیاری از بیماری های ارتوپدی میتوانند این مشکل را ایجاد کنند. در مواردی ممکن است که این علت ناشناخته باشد اما در ادامه به چند دلیل تنگی کانال نخاع اشاره کردهایم که شایعتر هستند.
۱. آرتروز
. دیسک گردن و دیسک کمر
هنگامی که به هرنیا و یا بیرونزدگی دیسک گردن و کمر مبتلا شوید، اعصاب تحت فشار قرار میگیرند و این دیسک به آنها آسیب میرساند. بنابراین فضای بین مهرهای تنگ میشود و به تنگی کانال نخاع دچار میشوید.
۳. آسیب و شکستگی ستون مهره ها
اگر ستون مهرهها در اثر حادثه دچار شکستگی شود، ممکن است که در بهبودی، محل خروج اعصاب دچار تنگی شود و به تنگی کانال نخاع مبتلا شوید.
۴. کیست ستون مهره ها و کیست نخاعی
کیست زائدهای است که رشد آن در ستون مهرهها میتواند ایجاد تنگی کانال نخاعی بکند.
۵. تنگی کانال نخاعی مادرزادی
گاهی ممکن است که به طور مادرزادی فرد با تنگی کانال نخاعی به دنیا آید. معمولا جراحی برای این افراد راه حل درمانی است.
۴. حرکات ورزشی تنگی کانال نخاع
برخی از نرمش های مخصوص برای درمان تنگی کانال نخاع وجود دارند که میتوانید از آنها زیر نظر کاردرمانگر متخصص در این زمینه استفاده کنید. در صورتی میتوانید از این روشها کمک بگیرید که متخصص ارتوپد و یا دکتر کاردرمانی کمک بگیرید. بهترین ورزش برای تنگی کانال نخاع ورزشی است که دکتر کاردرمانی آن را تایید کند. در تصویر زیر به یکی از ورزشهای اصلاحی تنگی نخاع اشاره کردهایم.
حرکات ورزشی برای درمان تنگی نخاعی
برای بهبود تنگی کانال نخاعی میتوانید زانوی خود را در داخل شکم خود جمع کنید.
۵. پیاده روی برای تنگی کانال نخاع
پیادهروی برای درمان تنگی کانال نخاعی موثر است. این کار باعث میشود که عضلات کمر شما تقویت شده و استخوانها را در جای درست خود قرار دهد. به خصوص اگر به دیسک کمر و دیسک گردن مبتلا باشید. همچنین پیادهروی باعث افزایش انعطافپذیری بدن شده و درد را تسکین میدهد.
۶. درمان تنگی کانال نخاع با توانبخشی
اساس روش توانبخشی حرکت دست درمانگر است. در این روش دکتر بیمار را بر روی تخت میخواباند و با فشار دست سعی میکند که ستون فقرات را در جای درست خود قرار دهد. با این کار میتوان درد را تسکین داد و اگر مشکل ناشی از انحراف ستون فقرات باشد، تنگی کانال نخاعی نیز بهبود پیدا میکند.
۷. طب سوزنی برای تنگی کانال نخاع
در این روش از سوزنهای ظریفی استفاده میشود که باعث تسکین درد میشوند. این روش از روشهای سنتی است و میتواند بسیار موثر باشد.
کلینیک تخصصی توانبخشی قصرالدشت شیراز
فیزیوتراپی کاردرمانی گفتاردرمانی
اولین و مجهزترین مرکز توانبخشی شیراز
میدان قصرالدشت کوچه 34 وکلا
پذیرش و نوبت دهی: 09392024636
مدیریت ارگوتراپیست سجاد پیشه ور