کتاب کاردرمانی _تمرینات حسی حرکتی برای رشد اولیه کودکان
کتاب تمرینات کاردرمانی و تمرینات شناختی و حسی حرکتی کودکان

تهیه کتاب :تماس با کلینیک توانبخشی قصردشت شیراز

 

این کتاب که با تاکید بر فعالیت‌های بدنی به منظور ارتقای رفتارها و یادگیری‌های کودکان تدوین گردیده، دربردارندة بحث‌هایی پیرامون موضوعات مهم عصب‌شناختی و رشدی در کودکان است و نگارندگان می‌کوشند که مخاطب خویش را از این راه با مراحل اولیة رشد و نمو که اغلب ریشه‌های اصلی مشکلات تحصیلی و حرکتی کودکان از آن‌جا آغاز می‌شود، آشنا نموده و با معرفی دستگاه‌های مختلف حسی و شرح نقش هریک در یادگیری‌های حرکتی و بیان نشانه‌های مرتبط با مشکلات حسی حرکتی، وی را در تشخیص به موقع مشکلات راهنمایی کنند. کتاب مشتمل بر 2 بخش و 11 فصل است که در بخش اول اطلاعاتی در مورد مشکلات یادگیری، رشد و نمو عصب‌شناختی، برنامه‌های رشد حرکتی، بازتاب‌ها و آگاهی‌ از بدن ارائه گردیده و در بخش دوم به شرح دستگاه‌های حسی مختلف مثل دستگاه دهلیزی، گیرنده‌های عمقی؛ دستگاه لامسه، دستگاه بینایی، و دستگاه شنوایی پرداخته شده و ارتباط هریک با رشد حرکتی توضیح داده شده است. چگونگی ارزیابی مشکلات مربوط به دستگاه‌های حسی و اصلاح هریک با استفاده از بیش از 100 فعالیت و بازی نیز در این بخش گنجانده شده است.

این کتاب مشتمل بر شرح مجموعه‌ای از فعالیت‌های مربوط به یکپارچگی حسی حرکتی است که برای اصلاح نواقص عملکردی موجود در مقطع کودکان دبستانی به کار می‌رود. هر فعالیت شامل یک هدف رفتاری یا اجرایی، روش اجرا (یا چگونگی انجام بازی) و ارزیابی است. مباحث کتاب عبارت‌اند از: "فعالیت‌های لامسه‌ای/ لمسی"، "فعالیت‌های وستیبولار/ حرکتی"، "فعالیت‌هایی جهت بهبود حس عمقی و انقباض همزمان"، "فعالیت‌هایی جهت بهبود فلکسیون"، "فعالیت‌های اکستانسیونی"، "فعالیت‌های جهت تقویت تعادل"، "فعالیت‌هایی جهت تقویت برنامه‌ریزی حرکتی" و "فعالیت‌هایی جهت هماهنگی حرکتی دوطرفه".

انتشارات معتبر و علمی جهاد دانشگاهی تهران 

دکتر ملانوروزی و دکتر پیشه ور _کاندیدای دکترای تخصصی 

1- رفتارهای مشترک و مشکلات یادگیری

 

2- رشد و نمو عصب شناختی

 

3- توصیه هایی برای برنامه های رشد حسی - حرکتی

 

4- بازتاب ها

 

5- آگاهی از بدن

 

6- مروری بر سیستم های حسی

 

7- سیستم دهلیزی

 

8- سیستم حس عمقی

 

9- سیستم لامسه ای

 

10- سیستم بینایی

 

 

این کتاب مشتمل بر شرح مجموعه‌ای از فعالیت‌های مربوط به یکپارچگی حسی ـ حرکتی است که برای اصلاح نواقص عملکردی موجود در مقطع کودکان دبستانی

به کار می‌رودجهت تقویت برنامه‌ریزی حرکتی" 

 

والدین و مربیان ورزشی کودکان با خواندن کتاب فعالیت‌هایی برای رشد اولیه کودک، افزون‌بر این‌که دانسته‌های خود را در مورد ساختار جسمانی و فرایند رشد کودکان افزایش می‌دهند، مجموعه‌ای از انواع تمرینات حرکتی را نیز برای بهبود حرکات فیزیکی درشت خردسالان به دست می‌آورند. در این کتاب علوم ورزشی، به مخاطبان می‌آموزد چگونه با استفاده از بازی‌‌ها، مهارت‌های حرکتی کودکان را ارتقا بدهند و آمادگی بدنی‌شان را در بزرگسالی تأمین کنند.

درباره‌ی کتاب فعالیت‌هایی برای رشد اولیه

کودکی یکی از پویاترین دورانی است که هر فردی در طول زندگی تجربه می‌کند. البته به نظر می‌رسد دوره‌ی کودکی اول، یعنی دو تا پنج‌سالگی بیش از هر زمان دیگری با تحرک، جنب‌و‌جوش و فعالیت‌های فیزیکی فرد همراه باشد. در این دوره، کودکان گرایش شدیدی به انواع بازی‌ها و تمرینات جسمی دارند، تا جایی که ممکن است والدین و اطرافیان را حسابی کلافه کنند.

رشد مهارت‌های حرکتی کودک در این دوران حائز اهمیت بسیاری است، به‌طوری‌که هرگونه اختلال در این زمینه، می‌تواند مهارت‌های حرکتی فرد را در دوران بزرگسالی تحت تأثیر قرار دهد. این موضوع شاید بیش از همه در مورد ورزشکاران حرفه‌ای مصداق داشته باشد. تحقیقات نشان داده‌اند که شمار قابل‌توجهی از ورزشکاران بزرگسال موفق، در دوران کودکی خود، به‌ویژه کودکی دوره‌ی اول، از تمرینات و برنامه‌ی مناسبی برای پرورش و ارتقای مهارت‌های حرکتی‌شان برخوردار بوده‌اند. برای این‌که با جنبه‌های علمی این موضوع و ابعاد اهمیت آن در دنیای ورزش بیشتر آشنا شوید، توصیه می‌کنیم همین حالا کتاب فعالیت‌هایی برای رشد اولیه (Activities for gross motor skill development) را تهیه کرده و با راهنمایی‌های جامع و کاربردی (Jodene Lynn Smith)، تا پایان کتاب همراه باشید

کتابی که پیش‌رو دارید بخش‌ها و مباحث گوناگونی را دربرگرفته که می‌توان تمامی آن‌ها را در دو دسته‌ی مطالب تئوری و تمرینات عملی تقسیم‌بندی کرد. به‌طور کلی، نیمه‌ی نخست کتاب مطالبی را شامل می‌شود که غالباً جنبه‌ی تئوری دارند و توضیحات مهمی را در مورد رشد جسمانی کودکان در سنین مختلف، به مخاطبان عام ارائه می‌دهند. نیمه‌ی دوم کتاب نیز دربردارنده‌ی تمریناتی است که در کلاس‌های ورزش مدرسه یا حتی در خانه می‌توانند اجرا شوند و مهارت‌های حرکتی کودکان را، به‌خصوص در زمینه‌ی فعالیت‌های درشت، بهبود ببخشند. بااین‌اوصاف، خواندن این اثر هم سطح اطلاعات علمی‌تان را افزایش خواهد داد و هم مجموعه‌ای از راه‌کارهای عملی را به شما خواهد آموخت. در ادامه، مروری کوتاه خواهیم داشت بر برخی از موضوعات اصلی و محوری‌ای که در این کتاب مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند.

 

آگاهی از سازوکار بدن و برنامه‌ریزی برای حرکات فیزیکی، موضوعاتی هستند که در بخش‌های ابتدایی کتاب بدان‌ها پرداخته شده. مطالعه‌ی مطالب این بخش، به مخاطبان کمک می‌کند تا آمادگی لازم را برای درک و دریافت سایر نکته‌های کتاب به دست بیاورند. در ادامه، جودن لاین اسمیت، فهرستی از مهارت‌های حرکتی درشت را ارائه کرده تا خوانندگان به‌خوبی با مصادیق این نوع از حرکات آشنا شوند. سپس کوشیده تا دوره‌ی کودکی اول را به چهار دوره‌ی کوتاه‌تر تقسیم کرده و مشخصات هر کدام از آن‌ها را به‌تفصیل برای مخاطبان شرح بدهد. دوره‌ی نوپایی اول و دوم، همچنین دوره‌ی پیش‌دبستانی اول و دوم در این بخش معرفی شده‌اند. سپس، نویسنده با یادآور شدن بعضی از تفکرات مفید در مورد رشد مهارت‌های حرکتی درشت، ضرورت آگاهی فضایی و بدنی را مطرح کرده است. پس از آن، مطالب غالباً حالت عملی به خود گرفته‌اند و گنجینه‌ای از انواع تمرینات حرکتی را به خوانندگان عرضه نموده‌اند

ممکن است نگاهی اجمالی به فهرست تمرینات ورزشی موجب شود خوانندگان تصور کنند که حرکات پیشنهادی نویسنده برای رشد مهارت‌ها، صرفاً بازی‌های بی‌اهمیتی هستند که قرار نیست تأثیر چندانی در ارتقای مهارت‌های جسمانی کودکان داشته باشند. بااین‌حال، توجه داشته باشید که کودکان معمولاً در سنین پایین، بخش عمده‌ای از ساعات خود را با بازی کردن می‌گذرانند. بنابراین، هنگامی به سراغ تمرینات ورزشی خواهند رفت که آن‌ها نیز حالت بازی و سرگرمی داشته باشند

بااین‌حال، توجه داشته باشید که کودکان معمولاً در سنین پایین، بخش عمده‌ای از ساعات خود را با بازی کردن می‌گذرانند. بنابراین، هنگامی به سراغ تمرینات ورزشی خواهند رفت که آن‌ها نیز حالت بازی و سرگرمی داشته باشند. به همین دلیل است که مؤلف کتاب فعالیت‌هایی برای رشد مهارت‌های حرکتی درشت، تمرینات و حرکاتی را به شما معرفی کرده که بیشتر به بازی و تفریح شباهت دارند.

 

آوازخوانی همراه با انجام حرکات فیزیکی، اجرای حرکات خلاقانه، نشان دادن حروف الفبا با اعضای بدن، انجام فعالیت‌های گوناگون با استفاده از روبان و... تنها برخی از تمرینات مطرح‌شده در این کتاب محسوب می‌شوند. علاوه‌بر این‌ها، نویسنده برای رشد مهارت‌های حرکتی کودکان، فهرست بلندبالایی از فعالیت‌های مرتبط با غلتیدن، سینه‌خیز رفتن، نشستن، زانو زدن، ایستادن و... را عرضه کرده. معرفی حرکاتی که منجر به بهبود مهارت جابه‌جایی در کودکان می‌شوند، بخش دیگری از این اثر را به خود اختصاص داده است. از میان سایر حرکات تمرینی، این موارد را می‌توان برشمرد: لی‌لی کردن، یورتمه رفتن، پرتاب کردن اشیاء و دریافت کردن آن‌ها، جست زدن، ضربه زدن با دست یا با پا و غلتاندن. استفاده از سرسره‌ها، تاب‌ها، تونل‌های بازی، هولاهوپ، طناب‌بازی، بازی با شن و میزهای حسی نیز موجب افزایش توانایی‌های کودک برای انجام حرکات درشت خواهند شد، به شرط این‌که ابزار و امکانات کافی برای اجرای این بازی‌ها در دسترس باشد. جالب است بدانید بازی‌ها و فعالیت‌هایی که با محوریت آشپزی، نجاری، نقاشی و موسیقی شکل می‌گیرند نیز می‌توانند تا حد زیادی به کودکان کمک کنند که مهارت‌های حرکتی درشت خود را بهبود ببخشند

اگر به‌عنوان مربی ورزش در مدارس پیش‌دبستانی یا مهدکودک‌ها فعالیت می‌کنید، یا این‌که فرزند خردسالی دارید و می‌خواهید در همین سال‌های کودکی، پیشرفت قابل‌توجهی در مهارت‌های حرکتی‌اش داشته باشد، در هر دو صورت، کتاب فعالیت‌هایی برای رشد مهارت‌های حرکتی را از دست ندهید. برگردان این کتاب را سجاد پیشه ور و نشر جهاد دانشگاهی تهران چاپ و انتشار این اثر را به انجام رسانده است.

کتاب فعالیت‌هایی برای رشد اولیه کودک برای چه کسانی مناسب است؟

مطالعه‌ی دقیق کتاب فعالیت‌هایی برای رشد مهارت‌های حرکتی ، اطلاعات سودمندی را در اختیار تمامی والدینی که کودک خردسال دارند، مربیان ورزشی کودکان، مربی‌های دوران پیش‌دبستانی و همچنین دانشجویان و اساتید رشته‌ی تربیت بدنی و گرایش‌های متنوع آن قرار خواهد داد.

در بخشی از کتاب فعالیت‌هایی برای رشد کودک

 می‌خوانیم

دانش‌آموزان به بازی با روبان علاقه دارند. یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود که آنان را سریع‌تر به حرکت واداریم، این است که برایشان روبان فراهم کنیم. پس از این که به دانش‌آموزان نشان دادیم که روبان‌ها برای چه چیزی طرحی شده‌اند، برای هریک از آنان یک روبان تهیه کنید تا در وقت آزادشان با آنان بازی کنند. در بعضی از بازی‌ها راهنمایی‌شان کنید.

اندازه‌ی روبان‌ها را با توجه به اندازه قد و تجربه فرد در بازی با روبان تعیین کنید. روبان‌های کوتاه‌تر (تقریباً 60 سانتی‌متر) به کنترل آسان‌تر و روبان‌های بلندتر (بلندتر از 90 سانتی‌متر) به کنترل بیشتری نیاز دارند. اولین بار که استفاده از روبان را به دانش‌آموزان معرفی می‌کنید به آنان اجازه دهید که هر بازی که دوست دارند با روبان‌ها انجام دهند. از دانش‌آموزان انتظار نداشته باشید تا زمانی ک تجربه کافی پیدا نکرده‌اند برای انجام نمایش هر کلمه با روبان آمادگی داشته باشند.

سجاد پیشه ور 

 

برچسب ها :


نظرات کاربران

نظر خود را بیان کنید

نام و نام خانوادگی :*

پست الکترونیک :

نظرات: *

آدرس ارتباطی ما

نشانی:ایران _فارس_شیراز_میدان قصرالدشت(مترو)_انتهای کوچه99قصرالدشت (مقربی)_فرعی راست ابتدای کوچه 34 وکلا(ایمان شمالی/همت شمالی)

موبایل : 09392024636

تلفن تماس : 07136308341