گفتاردرمانی در پارکینسون بسیار موثر و کارامد هست. بیماری پارکینسون یک اختلال مغزی است؛ که منجر به لرزش ، سفتی و مشکل در راه رفتن ، تعادل و هماهنگی می شود. علائم پارکینسون معمولاً به تدریج شروع می شود و با گذشت زمان بدتر می شود. با پیشرفت بیماری ، افراد ممکن است در راه رفتن و صحبت کردن مشکل داشته باشند. همچنین ممکن است دچار تغییرات ذهنی و رفتاری ، مشکلات خواب ، افسردگی ، مشکلات حافظه و خستگی شوند.هم زنان و هم مردان به بیماری پارکینسون مبتلا میشوند. با این حال ، این بیماری در مردان حدود 50 درصد بیشتر از زنان است.یکی از عوامل خطر واضح برای پارکینسون ، سن است. اگرچه بیشتر افراد مبتلا به پارکینسون در حدود 60 سالگی به این بیماری مبتلا می شوند ، اما حدود 5 تا 10 درصد از افراد مبتلا به پارکینسون به بیماری “شروع زودرس” مبتلا هستند که این بیماری قبل از 50 سالگی آغاز می شود. و علایم بیماری در شخص شروع به ظاهر شدن میکنند. بیماران دارای پارکینسون مبتلا به مشکلات گفتاری به خدمات گفتاردرمانی در پارکینسون نیازمند هستد.
مشکلات گفتاری در پارکینسون
همان طور که گفتیم بیماری پارکینسون نه تنها بر حرکت ، بلکه بر عضلات صورت ، دهان و گلو که برای صحبت استفاده می شوند نیز تأثیر می گذارد. این ممکن است باعث تغییر صدای فرد شود ، همچنین دیس آرتریا ، یا مشکل در صحبت کردن ، و دیسفاژی ، یا مشکل در بلعیدن. گفتار ممکن است شل ، گنگ یا سریع شود و صدا نرمتر شود. برای بعضی از افراد نیز ممکن است تنفس ، یافتن کلمات یا شرکت در مکالمه هایی با سرعت بالا دشوار باشد. این مشکلات به متخصص گفتار و زبان ارجاع داده میشود ؛که در همه انواع ارتباطات از جمله ارتباطات غیر کلامی مانند حالات صورت یا زبان بدن آموزش دیده اند. گفتاردرمان می توانند تکنیک ها را آموزش دهند و نکاتی را برای ارتباط بهتر ارائه دهند. البته مهم است که فرد مبتلا به پارکینسون گفتار درمانی را در اسرع وقت شروع کرده و به طور منظم ادامه دهد. برای رفع مشکلات گفتاری در بیماران پارکینسون گفتاردرمانی در پارکینسون توصیه می شود.
گفتاردرمانی در پارکینسون
مراحل گفتاردرمانی در پارکینسون متفاوت خواهد بود. در مراحل اولیه بیماری ، بیماران استراتژی ها و تمریناتی را یاد می گیرند؛ تا به میزان صدا ، سرعت گفتار ، تنفس ، حالات صورت و تلفظ واژگان کمک کنند. درمانگران می توانند نکاتی در مورد صحبت در محیط های پر سر و صدا و همچنین مشکلات مرتبط با خوردن و آشامیدن ارائه دهند. با پیشرفت بیماری و دشوار شدن ارتباط ، درمانگران می توانند در مورد راه های مقابله با آن مشاوره دهند. برخی از مثالها شامل: استفاده از وسایل کمکی مانند رایانه یا تقویت کننده صدا ، برقراری تماس چشمی هنگام صحبت یا برنامه ریزی فعالیتهایی است که بیماران در بهترین حالت خود احساس می کنند.
تکنیک صدای لی سیلورمن (LSVT)
LSVT یک درمان گفتاردرمانی در پارکینسون است؛ که ثابت شده است پس از یک ماه به طور قابل توجهی گفتار را بهبود می بخشد. نتایج پس از درمان می توانند تا دو سال ادامه داشته باشند. روش LSVT به راحتی قابل یادگیری است و باید چهار روز در هفته و چهار هفته متوالی تکرار شود ،تا موثر واقع شود. بعد از یک دوره درمانی چهار هفته ای ، برای حفظ پیشرفت های به دست آمده ، باید تمرینات LSVT روزانه انجام شود
ارتباط غیر کلامی
گفتاردرمانی همچنین شامل مهارتهای ارتباط غیرکلامی ، برای کمک به بیماران در برقراری ارتباط بدون کلمات گفتاری ، با استفاده از عبارات و حرکات است. ارتباط غیر کلامی می تواند با کاهش استرس، ناشی از عدم توانایی برقراری ارتباط و کاهش فشار برای گفتگو ، موجب آرامش بیماران شود
بیماری پارکینسون می تواند ماهیچه های مورد استفاده برای گفتار را تحت تاثیر قرار دهد و صحبت کردن واضح و بلند را دشوار کند. گفتار درمانی می تواند با پرداختن به مسائلی مانند:
بیان: بیماری پارکینسون می تواند باعث اختلال در گفتار و مشکل در تلفظ کلمات شود. گفتار درمانی می تواند با آموزش به بیماران نحوه حرکت دادن دهان و زبان خود را برای تشکیل کلمات واضح تر به بهبود بیان کمک کند.
حجم صدا: بیماری پارکینسون همچنین می تواند صدایی ملایم و یکنواخت ایجاد کند. گفتار درمانی می تواند به بیماران کمک کند تا بلندتر صحبت کنند و با تنوع بیشتری در زیر صدا صحبت کنند.
تنفس: بیماری پارکینسون می تواند باعث تنفس کم عمق شود که می تواند بر گفتار تأثیر بگذارد. گفتار درمانی می تواند به بیماران کمک کند تا نفس های عمیق تر بکشند و از دیافراگم خود برای حمایت از صدای خود استفاده کنند.
بلع: بیماری پارکینسون همچنین می تواند بر بلع تأثیر بگذارد که می تواند منجر به خفگی و سایر عوارض شود. گفتار درمانی می تواند به بیماران کمک کند تا تکنیک هایی را برای بهبود بلع و کاهش خطر آسپیراسیون بیاموزند.
به طور کلی، گفتار درمانی می تواند به بهبود ارتباطات و کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری پارکینسون کمک کند. همکاری با یک گفتاردرمانگر دارای مجوز که تجربه کار با بیماران پارکینسون را دارد برای ایجاد یک برنامه درمانی شخصی مهم است.
گفتاردرمانی بیماری پارکینسون بخش مهمی از برنامه درمانی افراد مبتلا به بیماری پارکینسون است که توسط متخصصان ما در مرکز گفتاردرمانی قصردشت در شیراز ارائه می شود.