⛔اتیسم و تعامل اجتماعی
اختلالات طیف اتیسم (ASD) بر اساس نقص های در تعامل اجتماعی و ارتباط و همچنین رفتارهای تکراری و علاقه محدود در محیط تعریف میشود.
همچنین معمولا با شماری از مشکلات سلامتی دیگر مانند اختلالات حسی، اختلال در خواب، و معده و روده مرتبط است .
علل و پاتوفیزیولوژی ASD هنوز روشن نیست ، مطالعات تصویربرداری از مغز نشان داده است که حجم ساختارهای راست مغز مربوط به زبان و کارکرد اجتماعی در نیمکره راست نسبت به نیمکره چپ خود بیماران و نسبت به افراد سالم بزرگتر است.
علاوه بر این، فعالیت پایین در نیمکره چپ، نسبت به نیمکره راست، در افراد مبتلا به ASD یافت شده است .
بلوغ غیر طبیعی سیناپسی و اتصال مغز و اختلال در عملکرد نورونهای آینه ای همگی نیز به عنوان عوامل فیزیولوژی عصبی که ممکن است مرتبط با علائم ASD فرض شده است .
در حالی که مطالعات اختلالات شناختی قابل توجهی در افراد مبتلا به اتیسم نشان داده اند اما هنوز علت این نقایص رشدی چندان روشن نیست.
تحقیقات اولیه در ادراک در اتیسم نشان داد که این کودکان نقایصی در پردازش حسی دارند . این مطالعات نتایج متناقضی در نوع اختلال پردازش حسی نشان دادند.
برخی مطالعات بیش پاسخ دهی و برخی کم پاسخ دهی را نسبت به محرکات دیداری و شنیداری نشان دادند( برای مثال پرویر ) البته این بدکارکردی های پردازش حسی مختص اتیسم نیست و در سایر اختلالات رشدی دیگر نیز دیده میشود .
مطالعه فریخ ( 1971) نشان داد که مشکلات ادارکی ممکن است از مشکل اولیه تری در توجه انتخابی برخیزد( یک استدلال است که به تازگی بعنوان نقص در گسترش پنجره توجه ای بررسی شده است) .
نویسنده : دکتر فائزه دهقان
دکترای علوم اعصاب - دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی ایران
مراکز کاردرمانی شهر شیراز
بهترین پزشکان توانبخشی و کاردرمانی ذهنی کودکان در شیراز
ارگوتراپیست و نوروتراپیست سجاد پیشه ور