🔯 ویژگی های بلوغ در کودکان مبتلا به اوتیسم و کودکان عادی
بخش 1 از 2
زمانی که کودکان از هر گروهی به سنین بلوغ می رسند، تغییرات جسمانی و روانی چشم گیری در آنها مشاهده می شود.
برای کودکان مبتلا به اوتیسم که قبل از این دوره در برابر تغییرات حتی بسیار اندک و جزئی مقاومت و سرسختی نشان می دادند، انطباق با تغییرات جدی دوره بلوغ بسیار دشوار بوده و ممکن است موجب اضطراب و آشفتگی در آنها شود.
البته نباید از یاد برد که از نظر روانی نیز تغییرات مثبتی در همه نوجوانان رخ می دهد که موجب رشد مهارت های انطباقی و سازگاری آنها با تغییرات جسمانی پدید آمده می شود. مواردی مانند رشد مغزی و قوای شناختی، حافظه کاری و زبان بر درک آنها از دنیای پیرامون می افزاید.
افراد مبتلا به اوتیسم نیز از این قاعده جدا نبوده و گاه به وضوح می توان تغییرات مثبت رفتاری را که به دنبال این تغییرات روانی ایجاد شده است را در آنها دید.
بسیاری از نوجوانان مبتلا به اوتیسم همانند دوران قبل از بلوغ که نسبت به تغییرات بسیار حساس و تحریک پذیر بودند، در این دوره نیز از سویی نسبت به تغییرات عمیق و گستردۀ جسمی که ناشی از افزایش سطح هورمون ها می باشد و از سوی دیگر نسبت به تغییر در انتظارات و تقاضاهای محیطی، دچار حساسیت افراطی می شوند.
در بسیاری از موقع حساسیت های افراطی، موجب تحریک پذیری و پرخاشگری های بیشتر از حد معمول در آنها می شود. میزان کنار آمدن نوجوان با تغییرات ایجاد شده در این دوره وابسته به آمادگی قبلی و افزایش سطح آگاهی آنها از این تغییرات است.
برای تحقق این هدف بهتر است موارد زیر قبل از بلوغ و یا ضمن این دوره آموزش داده شود.
💧 تصاویری از آدم ها در سنین مختلف، مانند تصویر پدر، مادر، پدر بزرگ و مادربزرگ و دوستان را به او نشان دهید و در مورد تغییراتی که آنها نیز در طی زمان کرده اند، با او صحبت کنید.
💧 تصاویری از خود نوجوان، از کودکی تا دوره ای که در آن به سر می برد، یا فیلم هایی که بیانگر تغییرات رشدی در او می باشد را به او نشان دهید و در مورد تغییرات ایجاد شده، با وی صحبت کنید.
💧 از روش داستان های اجتماعی که دربرگیرندۀ ویژگی ها و حالت های نوجوانان در این سن، انتظارات محیط و واکنش آنها نسبت به این تغییرات است، استفاده کنید.
از نظر ویژگی های جنسی، نوجوانان مبتلا به اوتیسم شبیه همسالان غیر اوتیستیک خود می باشند. تفاوت بین آنها بیشتر بر سر رفتارهای انطباقی با شرایط جنسی ایجاد شده می باشد.
بسیاری از نشانه ها و پیام های جنسی و عاطفی در این سن، که برای بسیاری از نوجوانان آشنا و قابل درک است، برای نوجوانان مبتلا به این اختلال قابل درک نیست و درنتیجه ممکن است پاسخ های بسیار ابتدایی، عینی و یا دور از عرف و ملاحظات اجتماعی بدهند.
برای مثال به جای آغاز سنجیده و ظریف و یک گفتگو و ارتباط مناسب با فردی از جنس مخالف که به او علاقه مند شده است، ممکن است در همان ابتدا بسیار به او خیره شود، فاصلۀ فیزیکی را رعایت نکند و یا تقاضاهای نامعقول و مخالف عرف از او داشته باشد.
مشکلات رفتاری آنها در زمینۀ جنسی بیشتر ناشی از عدم شناخت و ویژگی های زیستی دوران بلوغ و فقدان آگاهی از ملاحظات اجتماعی، فرهنگی، عرفی و عدم درک نشانه ها و ژست ها می باشد. برخی از این مشکلات رفتاری عبارتند از:
- خیره شدن به دیگران
- تماس نامناسب و یا عدم رعایت فاصلۀ فیزیکی با آنها
- صحبت کردن دربارۀ موضوعات نامناسب
- برهنه شدن یا خودارضایی و تماس با قسمت های خصوصی بدن در جمع
- استفاده از روش های ناپخته و ابتدایی در ارتباط با جنس مخالف
- انجام رفتارهای پر خطر و آمادگی برای ابتلا به بیماری های مقاربتی.
ادامه دارد...
سهراب شیخ الاسلامی
کلینیک تخصصی اوتیسم شیراز
کاردرمانی شیراز
گفتاردرمانی شیراز
توانبخشی اتیسم