کلینیک تخصصی توانبخشی کودکان و نوزادان با تشنج
ضرورت کاردرمانی پس از تشنج کودکان
ضرورت گفتاردرمانی پس از تشنج نوزادان
انواع تشنج
علل تشنج
توصیه به والدین
تعریف تشنج
علایم تشنج
تمایز صرع و تشنج چیست
تشنج و کاردرمانی :
فعالیت الکتریکی غیر طبیعی سلول های عصبی که می تواند تظاهرات بالینی متفاوتی داشته باشد .
در نوزادانی که هنوز اعصا ب تکامل نیافته است تشنج معمولا به یکی از اشکال زیر ظاهر می شود :
۱. تشنج ساب تل:در این فرم نوزاد علایمی مثل مکیدن ، جویدن ، ملچ ملج کردن ، پلک زدن، اپنه وحرکات غیر عادی چشم را نشان می دهد که اگر تجربه کافی در مراقبت از نوزادان نداشته باشید ممکن است متوجه این نوع حرکات تشنجی نشوید . بهترین روش تایید وجود این فرم تشنج انجام مانیتورینگ نوار مغزی همزمان با تصویر برداری ویدئویی از نوزاد می باشد . این فرم تشنج در نوزادان نسبتا شایع می باشد .
۲. تشنج تونیک ژنرالیزه : در این فرم تمام بدن نوزاد دچار اسپاسم می شود . اغلب حملات سیانوز اپنه وحرکات غیر عادی چشم نیز علاوه بر اسپاسم ژنرالیزه وجود دارد .این فرم تشنج که اغلب در نوزادان نارس و مبتلایان به خونریزی مغزی شایع است پیش اگهی بدی دارد .
۳. تشنج کلونیک لوکال : در این فرم یکی از اعضای بدن نوزاد بطور متناوب دچار اسپاسم می شود . تعداد حرکات کلونیک حد اکثر ۳ حرکت در یک ثانیه است و سرعت حرکات نوسانی در مرحله رفت و برگشت (انقباض وانبساط ) یکسان نمی باشد . این فرم تشنج نادر می باشد و معمولا در عفونت ها و مشکلات متابولیسم دیده می شود .
۴. تشنج کلونیک مولتی فوکال : در این فرم چند عضو بدن دچار تشنجات کلونیک می شود ولی برعکس تشنج در سنین بالاتر در دوران نوزادی انتشار حرکات تشنجی از یک عضو به عضو دیگر مسیر ثابتی ندارد .این فرم تشنج بیشتر در نوزادان ترم مشاهده می شود .
- در زمان مواجهه با نوزادی که حرکات غیر عادی دارد ابتدا باید مطمئن شوید که این حرکات تشنج است . مهمترین تشخیص احتمالی در این حالت ترمور ( لرزش ) است . لرزش، حرکات ریتمیک با دامنه کوتاهی است که تعداد نوسانات بیشتر از ۳ بار در ثانیه است و سرعت حرکات در فاز رفت و برگشت یکسان است . تحریک نوزاد ممکن است باعث ایجاد ترمور شود و با گرفتن عضو دچار لرزش و یا تغییر وضعیت نوزاد می توان حرکات لرزشی را متوقف کرد .
مهمترین علل :
- اختلالات شبکه عصبی مرکزی : ناهنجاریهای مادرزادی، خونریزی (خونریزی داخل بطنی ، خونریزی ساب اراکنوئید ، خونریزی ساب دورال ) مننژیت
- اختلالات متابولیک :هیپوگلیسمی ، هیپوکلسمی ، هیپر یا هیپوناترمی ، هیپومنیزیمی ، اختلالات سرشتی متابولیسم
- مسمومیت ها و محرومیت های دارویی : بخصوص مسمومیت ناشی از تزریق لیدوکائین در سر نوزاد و محرومیت ناشی از قطع ترکیبات مخدر در نوزادان مادران معتاد .
- عفونت ها :عفونت های داخل رحمی ،عفونت خون با یا بدون مننژیت
- کمبود ویتامین ب 6
توصیه به والدین
1- والدين بايد در هنگام بروز تشنج خونسردي خود را حفظ كنند .
2- اطراف كودك را خلوت كنید و لباسهای تنگ یا زیور آلات را از گردن او باز كنید تا راحتتر نفس بكشد .
3 - به هنگام تشنج کودک از درآغوش گرفتن او خودداري کنيد كودك را به پهلو خوابانيده و چنانچه در دهان او ماده غذايي و يا ترشحي وجود دارد به آهستگي خارج نمايند.در زمان تشنج هیچ ماده خوراكی یا آب را وارد دهان كودك نكنید از ضربه زدن یا تکان دادن کودک برای متوقف کردن تشنج خودداری کنید.
4- از وارد کردن دست يا هر ماده خارجي ديگر به زور در دهان کودک به جهت ترس از خفگي و قفل شدن فک کودک خودداري کنند؛ چرا که تجربه نشان داده که امکان خفگي در هنگام تب و تشنج در کودکان وجود ندارد.
5- از پاشيدن آب به صورت و يا تحریك وي خودداري شود .
6- در صورتی که قبلا پزشک برای کودکتان دارویی به منظور استفاده در هنگام تشنج (البته فقط به صورت مقعدی) تجویز كرده آن را با آرامش به کار ببرید .
7- بعضی از والدین هنگام تشنج به خصوص در همراهی با تب سعی میکنند او را پاشویه کنند یا زیر آب سرد بگیرند. به یاد داشته باشید هیچ کدام از این روشها موثر نيستند. بعد از توقف تشنج اگر کودکتان تب داشته باشد، میتوانید از شیاف استامینوفن استفاده کنید. .
8- پس از ترخیص از بیمارستان اگر دارویی برای نوزادتان تجویز شده است به منظور پیشگیری از تکرار تشنج آن را همیشه و به موقع مصرف کنید. فراموش نکنید داروی کودک را در مهمانی یا مسافرت به همراه داشته باشید. . هرگز نباید سرخود مقدار داروها را کاهش یا افزایش داد.
کاردرمانی قصردشت گفتاردرمانی قصردشت فیزیوتراپی قصردشت
درمان تشنج کودکان شیراز
متخصص تشنج شیراز
درمان اختلالات حرکتی و تاخیر حرکتی نوزادان کودکان پس از تشتج و صرع
تشنج عبارت است ازاختلال موقتی درمغز،این اختلال دو عملکرد وخصوصیت دارد
اول این که:بصورت ناگهانی آغازمیشود
دوم اینکه : غیرارادی وغیر قابل کنترل است,
علایم تشنج چیست؟
وقتی کودکی تشنج میکند ممکن است شما هریک ازاین علایم راببینید:
۱-کودک دچار اختلال هوشیاری شودیعنی اطرافیان رانشناسد متوجه زمان ومکان نباشد،به صدازدن شماپاسخ ندهد یا بیهوش روی زمین بیفتد.
۲-حرکاتی غیر ارادی در اعضای بدن کودک ظاهر شود این حرکات ممکن است قسمتی از بدن یاتمام اعضا را درگیرکند.ممکن است کودک به شدت دست وپابزند،روی زمین بیفتد،سروچشمهای کودک به یک طرف بچرخد یا اینکه فقط یک دست یا یک پای کودک دچار حرکات تکان دهنده شدید شودواین حالت چند ثانیه تا چنددقیقه طول بکشد معمو لأ این حملات کمتر از ۱۰دقیقه طول میکشد.
۳-ممکن است کودک درزمان حمله کنترل ادرار خود را از دست بدهد.
۴-گاهی کودک به صورت ناگهانی رفتاری غیر عادی نشان میدهد مثلأ بدون آنکه متوجه اطراف باشد،شروع به دویدن میکند.
۵-ممکن است کودک برای چند لحظه به نقطه ای خیره شده ودر این مدت متوجه اطراف نباشد.·
آیاهر کودکی یک بار تشنج کند،تا اخر عمر دچار حملا ت تشنج خواهد شد ؟
در سنین۶ماه تا۵سالگی مغز کودکان به افزایش درجه حرارت بدن حساس است در نتیجه۳-۴در صد کودکان در این سنین با تب های شدید(بیش از۳۸درجه)دچار تشنج میشوند. اکثریت این کودکان بعد از سن۵سالگی دچار تشنج نمیشوند.شایعترین سن برای تشنج ناشی از تب۱۸-۱۴ماهگی است وزمان آن ازچندثانیه تا۱۰دقیقه طول میکشد وبندرت تشنج ناشی ازتب بیش از یکبار اتفاق میافتد.
· علت تشنج همراه باتب چیست؟
بیشترمواقع تشنج همراه با تب دراثر عفونتهای ویروسی دستگاه تنفس فوقانی یاعفونت حاد گوش میانی ایجاد میشود.گاهی ممکن است علت تشنج باتب مننژیت باشد.
آیا تشنج درنوزادان شایع است؟
تشنج در نوزادان چه علایمی دارد؟
علت تشنج در نوزادان چیست ؟
لازم به ذکر است کودکان قبل از سن ۶ ماهگی که شامل نوزادان نیز می شوند به علت تب بالا دچار تشنج نمی شوند
×اگر کودک شما مبتلا به حملات تشنج در زمان تب می شود به این نکات دقت فرمائید :
۱- هرگاه کودک شما به علت سرماخوردگی یا هر عفونت دیگری دچار تب شدید شد حتما ” با استفاده منظم از داروی ضد تب ( استامینوفن ) و پا شویه با آب ولرم تب کودک را کاهش دهید .
۲- هیچگاه برای کاهش تب کودک از آسپرین یا آمپول های تب بر استفاده نکنید .
۳- کودک رابرای بررسی علت تب نزد پزشک ببرید .
۴- در صورتی که پزشک احتمال مننژیت را در کودکی بدهد کشیدن مایع نخاع کودک جهت آزمایش و تشخیص بیماری ضروری است . در این زمینه با پزشک همکاری کنید .
۵- اگر کودک شما سابقه تب و تشنج دارد با نظر پزشک در زمان تب شدید علاوه بر استامینوفن و پاشویه کردن کودک از داروی ضد تشنج به مقداری که پزشک دستور داده استفاده کنید تا از تشنج کودک پیشگیری شود .
۶- اگر بعد از تشنج کودک پزشک دستور داد تا کودک شما به مدت طولانی ( حدود ۲ سال ) از داروهای ضد تشنج استفاده کند .
علایم تشنج چیست؟
وقتی کودکی تشنج میکند ممکن است شما هریک ازاین علایم راببینید:
۱-کودک دچار اختلال هوشیاری شودیعنی اطرافیان رانشناسد متوجه زمان ومکان نباشد،به صدازدن شماپاسخ ندهد یا بیهوش روی زمین بیفتد.
۲-حرکاتی غیر ارادی در اعضای بدن کودک ظاهر شود این حرکات ممکن است قسمتی از بدن یاتمام اعضا را درگیرکند.ممکن است کودک به شدت دست وپابزند،روی زمین بیفتد،سروچشمهای کودک به یک طرف بچرخد یا اینکه فقط یک دست یا یک پای کودک دچار حرکات تکان دهنده شدید شودواین حالت چند ثانیه تا چنددقیقه طول بکشد معمو لأ این حملات کمتر از ۱۰دقیقه طول میکشد.
۳-ممکن است کودک درزمان حمله کنترل ادرار خود را از دست بدهد.
۴-گاهی کودک به صورت ناگهانی رفتاری غیر عادی نشان میدهد مثلأ بدون آنکه متوجه اطراف باشد،شروع به دویدن میکند.
۵-ممکن است کودک برای چند لحظه به نقطه ای خیره شده ودر این مدت متوجه اطراف نباشد.
|
|
ضرورت توانبخشی کاردرمانی و گفتاردرمانی پس از تشنج نوزادان در شیراز
|
|
کاردرمانی اختلالات حرکتی پس از تشنج
سجاد پیشه ور کاردرمانگر کودکان پس از تشنج
فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان شیراز
صرع و تشنج چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
پاسخ – تشنج یک علامت است که حاکی از این است که اختلالی در سول های مغز بوجود آمده است . و همینطور اختلالی در عملکرد سیستم عصبی که هدایت تمام سیستم های بدن را دنبال می کند بوجود آمده است . در این حالت عکس العمل بدن و مغز انسان به صورت یک حرکات غیر طبیعی و یا تغییر در سطح هوشیاری است . که ما اسم این علامت را تشنج می گذاریم. بنابراین تشنج یک علامت است و حتماً الزامی ندارد که یک نفر چهار دست و پا بیفتد. ممکن است فرمی از اشکال تشنج به این شکل باشد . اما در برخی از اشکال آن ممکن است تغییر و یا اختلال در هوشیاری و یا احساس غیر طبیعی باشد . تغییر در سطح هوشیاری ، تغییر در تُن بدن و یا شل و سفت شدن و هر آنچیزی که ما را به اختلال در عملکرد مغز مشکوک کند احتمال تشنج را نشان می دهد . تشنج عوامل مختلفی دارد . ممکن است این عوامل گذرا باشد که در صورت برطرف شدن آنها مشکل بیمار حل می شود . در این صورت اسم آن را صرع نمی گذاریم . اما اگر یک عاملی باشد که تمایل به تکرار این پدیده داشته باشد به آن تشنج از نوع صرع می گوییم. صرع ها در دو گروه کلی طبقه بندی می شوند . عده ای از افراد که اشکالات ساختمانی مغز دارند دچار صرع می شوند . عده ای از افراد هم از نظر فیزیک بدن و ساختمان مغز سالم هستند ولی اشکالات عملکردی سلول های عصبی مغز دارند . یعنی اگر از ساختار مغز آنها عکس گرفته شود طبیعی است اما در عملکرد آنها با استفاده از نوار مغز اختلال نشان می دهد . به این پدیده ما صرع می گوییم و یک بیماری است که حالت مزمن دارد . درمان آن باعث می شود که حملات را کنترل و پیشگیری کند . بنابراین می تواند فرد به فعالیت های عادی زندگی خود بازگردد .
سوال – حملات تشنج و صرع در چه سنی شروع می شود ؟
پاسخ – حملات تشنج در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد . صرع در کودکان اگر از انواعی باشد که اشکالات ساختمانی مغز مطرح باشد در همان بدو تولد هم ممکن است خود را نشان دهد .
|