کودکم گاهی لُ...لُ...لکنت میکنه!!!
اگر احساس کردید فرزندتان دچار ناروانی در گفتار خود شده به این چهار نکته طلایی توجه کنید:
1- خونسردی خود را حفظ کنید، اضطراب شدت لکنت را بیشتر و بدتر میکند.
2- هرگز از فرزندتان نخواهید تا گفتار خود را اصلاح کند.
3-صبور باشید و اجازه دهید تا کودک صحبت خود را با لکنت به پایان برساند.
4-هرچه سریعتر با گفتاردرمانگر مشورت کنید.
ناروانی در گفتار یا لکنت چیست؟
هرگونه اختلال در تداوم ، سرعت ، سهولت در تولید، برنامه ریزی ، ریتم گفتاری و یا ترکیبی از این عوامل باعث ایجاد پدیده ای بنام ناروانی میشود. به عبارتی هرگونه از هم گسیختگی و آشفتگی جریان طبیعی گفتار منجر به ناروانی میگردد. لکنت زمانی پدید می آید که در جریان طبیعی گفتار وقفه ای ناگهانی و غیر طبیعی به واسطه تکرار صداها ، هجاها و کلمات و حتی عبارات ، کشیده گویی ، به میان اندازی و قفل شدن دهان ایجاد شده و بعضا با رفتارهای وابسته همراه است.
سبب شناسی
دانشمندان تا کنون علت مشخص و معینی برای لکنت پیدا نکرده اند اما به واسطه تحقیقات تئوری های مختلفی را ارائه کرده اند. بطور خلاصه این نظریات را به سه دسته تئوریهای روانشناختی، تئوریهای عضوی و تئوریهای زبانی تقسیم میکنیم. برخلاف تصور عمومی ترس علت ایجاد لکنت نیست اما میتواند ماشه چکانی برای شروع ناروانی باشد.
شیوع ناروانی در گفتار
براساس یافته های بدست آمده میزان شیوع ناروانی گفتار در کودکان پیش دبستانی حدود 50% ، در سالهای اولیه دبستان حدود 25% و در سالهای پایانی دبستان حدود 1% میباشد.
پسرها 3-4 برابر بیشتر از دخترها به ناروانی گفتار مبتلا میشوند.
میزان شیوع در دوقلوها به مراتب بیشتر و حدود 5% ذکر شده است. در خانواده هایی که لکنت سابقه دارد احتمال وقع لکنت در حدود 30% میباشد.
احتمال وقوع و زنگ خطر
لکنت ممکن است در هر سنی وبا هر شدتی رخ دهد. آسیب شناس گفتار و زبان پس از ارزیابی های کامل می تواند در مورد بهترین روش درمان تصمیم بگیرد. برای درمان کودکانی که لکنت دارند، روش های مختلفی در دسترس هستند. از آنجا که متغیرهای مختلف و نیازهای فردی متفاوت است یک روش یا ترکیبی از روش هایی که برای یک فرد موثر است ممکن است برای فرد دیگر مفید نباشد..
مداخله والدین در تکنیک های تمرین در خانه، بخش مهمی از کمک به کودک برای مقابله با لکنت به ویژه در برخی روش ها است. برای تعیین بهترین روش برای فرزندتان، از راهنمایی های پاتولوژیست گفتار و زبان کمک بگیرید.
دقت کنید برای درمان لکنت دارویی وجود ندارد و تاکنون هیچ دارویی تاثیری اساسی بر درمان لکنت نداشته است. برخی از داروها به حذف اضطراب ناشی از لکنت کمک می کنند که بیشتر مناسب بزرگسالان است. همچنین هیچ مورد ثابت شده ای در موثر بودن طب سنتی وجود ندارد.
ممکنه کودکم خودش خوب بشه؟
این احتمال در بعضی از کودکان وجود دارد اما قطعی نیست. بطور قاطعانه نمیتوان تعیین کرد لکنت در کدام کودک بطور خودبخودی بهبود پیدا میکند، اما وجود فاکتورهای زیر ریسک ادامه دار شدن لکنت را بیشتر میکند.
- جنسیت : احتمال ادامه لکنت در پسرها بیشتر از دخترهاست
- سن شروع لکنت : کودکی که شروع ناروانیش در 3/5 سالگی و یا بعد از آن بوده
- وجود سابقه خانوادگی
- گذشت مدت زمان 6 ماه یا بیشتر ازشروع لکنت
- وجود اختلالات همراه مثل تاخیر گفتار یا اختلال تلفظ...
توصیه و راهکارهایی برای کاهش لکنت کودکان در خانه
نگرانی خود را کم کنید. نگرانی والدین و تلاش آنها برای رفع این مشکل گفتاری، موجب افزایش حساسیت و نگرانی کودک میشود. این نگرانی سبب آگاهی کودک از گرفتگی زبانش می شود. در صورتی که کودک نسبت به مشکل گفتاری اش حساس شود، مشکلات او در صحبت کردن تشدید پیدا می کند.
هنگام صحبت کردن با کودک تماس چشمی داشته باشید.
به فرزندتان نشان دهید که مشتاق شنیدن هستید.
وسط حرفهای کودک نپرید.
هرگز به کودک نگویید که چکار کند تا لکنت نداشته باشد.
آهسته و شمرده صحبت کنید.
طول جملات خود را در هنگام حرف زدن با او کم کنید.
از کلمات و جملات ساده و قابل فهم استفاده کنید.
فعالیتهای غیر گفتاری کودکتان را بیشتر کنید.
هیجان و استرس را در خانه کم کنید.
فرزندتان را همانطور که هست بپذیرید ، از سرزنش و تحقیر او جدا خودداری کنید. سعی کنید والدینی حمایتگر و صبور برای انها باشید. با رفتار خود به او بفهمانید که این فقط یک مشکل گفتاری است. دائما به او بگویید که او را بدون هیچ دلیلی دوست دارید.
متخصص گفتاردرمانی مریم عبداللهی
گفتاردرمانی شیراز
بهترین گفتاردرمان اطفال و نوزادان با اختلالات بلع و گفتار شهر شیراز