برنامه PECS در درمان كودكان مبتلا به طيف اتيسم
PECS(کاربرد سیستم ارتباطی تبادل تصاویر)
برنامه اي است براي آموزش ارتباط غيركلامي و سمبليك.
تحقيقات بسياري وجود دارند كه نشان مي دهند که افراد طيف اتيسم از طريق تصوير بهتر ياد ميگيرند و نيز تمايل بيشتري به استفاده از سمبل هاي غيركلامي دارند. هرچند ديدگاه هايي نيز وجود دارند كه اين اعتقاد در مورد كودكان مبتلا به طيف اتيسم را قبول نداشته و يا به صورت بسيار محدود مي پذيرند.
برنامه PECS حاصل ديدگاه كساني است كه قبول دارند اين گروه از كودكان از طريق تصوير بهتر ياد ميگيرند. چارچوب آموزش PECS در يك راهنما كه توسط لوري فروست و آندروبوند نوشته شده است با شرح جزئيات و مثال ها آمده است. هدف اين برنامه آموزش گفتار به كودك نميباشد هرچند در مراحل بهویژه پايان اين برنامه كودك ممكن است به توسعه گفتار نيز برسد.
بلكه هدف اوليه، ايجاد و تقويت يك سيستم ارتباطي بين كودك و محيط او ميباشد، انتظار ميرود.
استراتژي آموزش شامل روشهاي آموزش مثل زنجيره سازي، الگودهي، تحليل رفتار و استفاده از پاداش هاي مختلف براي كودك ميباشد.
این برنامه از ۶ مرحله شامل : آغازگری در درخواست، اصرار و پافشاری در درخواست، تمیز تصاویر، جمله سازی، افزایش پیچیدگی جمله ها و پاسخ به سوالات تشکیل شده است.
از زمان طراحی پکس مطالعاتی در سراسر دنیا انچام شد که همگی گویای تاثیر معنادار این روش آموزشی بر رشد مهارت های ارتباطی کودکان درخودمانده بودند. اگرچه امروزه پکس در اکثر کشورها به طور رایج و موفقیت آمیز استفاده می شود، با این وجود در کشور ما چندان شناخته شده نیست و اغلب در مراکز
آموزشی درمانی مورد استفاده قرار نمی گیرد.
پس از آموزش PECS کودك ضمن آنكه به نيازها و تمايلات خود آشنا شده است، آنها را بتواند در قالب يك تقاضا و در يك سيستم مبادله تصوير مطرح و يا پاسخ را دريافت نمايد.
کاردرمانگر تخصصی اتیسم یلدا امتنان