کلینیک تخصصی توانبخشی قصرالدشت شیراز
فیزیوتراپی کاردرمانی گفتاردرمانی
اولین و مجهزترین مرکز توانبخشی شیراز
میدان قصرالدشت کوچه 34 وکلا
پذیرش و نوبت دهی: 09392024636
مدیریت ارگوتراپیست سجاد پیشه ور
_TOM _
؛ مطلب تخصصی برای گفتاردرمانگران ؛
تئوری ذهن چیست؟
این بحث در دو بخش ارایه میشود.
توانایی نسبت دادن حالات ذهنی یعنی نیات، احساسات، خواسته ها و باورها به خود و دیگران و درک اینکه حالات ذهنی دیگران می تواند متفاوت از حالات ذهنی خود فرد باشد، در اصطلاح نظریه ذهن نامیده می شود. افراد مختلف از لحاظ توانایی نظریه ذهن بر روی یک پیوستار به درجات مختلف قرار دارند. در انتهای یک پیوستار نظریه ذهن پیشرفته و در انتهای دیگر آن با نقص در نظریه ذهن مواجه هستیم .
رشد نظریه ذهن درپنج مرحله صورت می گیرد :
مرحله اول مرحله نوزادی است که درک هدفمندی نام دارد و تا هیجده ماهگی طول می کشد از جمله مهارت های این دوره تقلید و توجه مشترک و نوبت گیری دو طرفه در ارتباط غیر کلامی است. همچنین شامل اشاره اجتماعی است که در ده ماهگی شروع می شود.
مرحله دوم مرحله نوپایی است که مربوط به درک خواسته ها و بازی ها و وانمود سازی می شود. برخی ازمطالعات ثابت کرده اند که بین برخی از قسمت های بازی وانمود سازی و اجرای تکالیف تئوری ذهن ارتباط وجود دارد.
مرحله سوم مرحله پدید آیی فهم دانش در کودک سه ساله است که در این دوره کودک در حال فراگیری یک رویکرد ذهنی است یعنی در مورد فکر کردن و یا باورها فکر می کند. اگر چه کودکان لزوما نمی توانند تکالیف باور کاذب را قبل از چهار سالگی انجام دهند اما در بعضی موقعیت ها می توانند بر اساس فهم باورها رفتار را پیش بینی کرده و توضیح دهند. این سه مرحله در واقع بستر و پیش زمینه رشد توانایی باور کاذب و تئوری دهن است.
مرحله چهارم مرحله درک کودک چهار ساله از باور کاذب است. در واقع چهار سالگی نقطه ظهور نظریه ذهن است. کودک در این مرحله شروع به درک بازنمایی های کاذب می کند. در این مرحله است که کودک قادر است در تکالیف باور کاذب رتبه اول با موفقیت عمل کند. نمونه این تکلیف تکلیف سالی و آنه یا تکلیف جعبه اسمارتیز است.
تکلیف سالی و آنه اولین بار توسط ویمر و پرنر در سال 1983 ساخته شد، سپس در سال 1985 توسط بارون کوهن و همکارانش اصلاح شد. در این تکلیف به کودک تصاویری نشان داده می شود و دو شخصیت عروسکی معرفی می شود. داستان از این قرار است: "این عروسک سالی هست، این آنه. سالی یک توپ دارد. او توپ را داخل سبد می گذارد و بیرون می رود. بعد آنه توپ را بر می دارد، کمی بازی می کند و توپ را داخل جعبه می گذارد، سپس سالی برمی گردد او می خواهد با توپ بازی کند. سالی کجا را برای برداشتن توپ جستجو می کند؟." کودکان زیر سه یا چهار سال در این آزمون شکست می خورند. این آزمون اولین آزمون ساخته شده در مورد ارزیابی باور کادب می باشد.
تکلیف جعبه اسماتیز یا محتوای غیرمنتظره اولین بار در سال 1988 توسط گوپنیک و استینگتون ساخته و استفاده شد. در این تکلیف به کودک یک جعبه اسماتیز نشان داده می شود. سپس از کودک پرسیده می شود که : "داخل این جعبه چیست؟"کودکان جواب می دهند: "اسمارتیز". سپس جعبه باز می شود و کودک می بیند که داخل آن، به جای اسمازتیز، مداد رنگی است. مداد رنگی ها به داخل جعبه باز گردانده می شوند . آزمونگر از کودک می پرسد اگر از یه نفر دیگر بپرسیم داخل جعبه چیست، چه جوابی می دهد؟ کودکی که به مرحله درک باور کاذب رسیده است، پاسخ می دهد:"اسماتیز". کودکان این تکلیف را در چهار سالگی با موفقیت رد می کنند.نکته جالب اینکه تئوری ذهن در حال حاظر فقط در انسان شناخته شده و حتی در شامپانزه های بالغ که بسیار گفته می شود به انسان نزدیک هستند تئوری ذهن وجود ندارد
تئوری ذهن - theory of mind در چه افرادی دچار اختلال می شود ؟ تئوری ذهن می تواند در افراد مختلفی دچار مشکل شود و یا ضعیف شود حتی ولی در بعضی از مشکلات احتمال آسیب دیده شدن زیاد آن وجود دارد از جمله کودکان اوتیسم دچار اختلال در تیوری ذهن می باشند ، کودکان بیش فعال به خصوص ADHD ، کودکان سندرم داون این مشکل را دارند افراد اسکیزوفرن ، مسمویت با الکل
متخصص گفتاردرمانی مریم عبدالهی
مراکز کاردرمانی شیراز
مراکز گفتاردرمانی شیراز
بهترین دکتر کاردرمانی شیراز
بهترین دکتر گفتاردرمانی شیراز
مرکز تخصصی نوروفیدبک شیراز
مطب فیزیوتراپی شیراز _ کلینیک کاردرمانی شیراز _ مرکز گفتاردرمانی شیراز
لیست بهترین پزشک متخصص دکتر خوب شیراز
کاردرمانی در منزل شیراز_فیزیوتراپی در منزل شیراز_گفتاردرمانی در منزل