تمرینات کاردرمانی برای نشستن کودک :
در ادامه تمریناتی که باعث تسهیل نشستن در کودکان می شود را خدمت شما آموزش می دهیم. همان گونه که بیان گردید ، برای نشستن صحیح داشتن عضلات تنه ی قوی وهماهنگی این عضلات باهم وداشتن عضله همسترینگ منعطف ضروری هست .
چه زمانی باید دیر نشستن نوزادان را جدی بگیریم؟
اکثریت نوزادان در ۴ تا ۹ ماهگی توانایی نشستن پیدا می کنند. ممکن است نوزادی زودتر بنشیند یا نشستن او با تاخیر همراه باشد. در بعضی از نوزادان، دیر نشستن کودک ممکن است نشان دهنده وجود یک مشکل جدی باشد. در این مواقع مراجعه به پزشک برای تشخیص علت و درمان دیر نشستن نوزاد کاملا ضروری است.
ما در این مقاله به توضیحات دکتر احسان ذاکرین، متخصص کاردرمانی کودکان درباره دلایل و درمان دیر نشستن کودکان با توانبخشی در اصفهان پرداخته ایم. همچنین به شما خواهیم گفت که دیر نشستن نوزادتان را کی باید جدی بگیرید. جهت دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
اهمیت نشستن در کودکان
نشستن یک حرکت درشت و مهم در تکامل حرکتی کودکان است. نشستن باعث کشش عضلات همسترینگ و اطراف ران شده و کمک می کند عضلات کمر، شکم و ران بتوانند در هماهنگی با هم کار کنند. دیگر مزایای نشستن برای نوزادان عبارت است از:
وارد شدن فشار طبیعی به عضلات ران زمانی که کودک با پاهای باز و به خارج چرخیده می نشیند
کمک به شکل گیری حفره استخوانی لگن
رشد مهارت های شناختی و ادراکی به خاطر نشستن طولانی و تماشای تلویزیون و بازی با اشیا
همچنین کودک بعد از مهارت در نشستن برای دیگر مهارتهای حرکتی مثل سینه خیز رفتن و راه افتادن آماده می شود. هر تاخیری در این مرحله می تواند باعث تاخیر در مراحل بعدی شود.
دیر نشستن نوزادان
به گفته دکتر ذاکرین (متخصص توانبخشی) یکی از حرکات درشتی که نوزاد باید توانایی آن را تا ۹ ماهگی به دست بیارود، نشستن است. کودک برای نشستن باید بتواند گردن بگیرد و در حالیکه عضلات بدنش محکم شده اند، بتواند تعادلش را حفظ کند. با این وجود بعضی از کودکان بالای ۹ ماه، همچنان نمی توانند بنشینند.
چنین کودکانی دچار تاخیر تکاملی یا حرکتی هستند و نیاز به کاردرمانی دارند. تکنیکهای کاردرمانی برای نشستن کودک به او کمک می کنند، بتواند از نظر حرکتی به رشد نوزادان هم سن و سال خودش برسد.
مشکلات مغزی و نخاعی: مشکلات عصبی، آسیبها یا بیماری های مربوط به دستگاه عصبی مرکزی مثل فلج مغزی در کودکان می تواند منجر به ناتوانی در نشستن کودکان شود. با ام آر آی می توان وجود این مشکلات را در نوزاد بررسی کرد.
نقص های مادرزادی: بعضی از نقص های مادرزادی مثل دیستروفی عضلانی و اوتیسم منجر به تاخیر در نشستن نوزادان می شوند.
ضعف عضلانی: ضعف و آتروفی عضلات که ناشی از بیماری هایی مثل میوپاتی هستند نیز می تواند باعث شلی ماهیچه های نوزاد و ناتوانی او در نشستن باشد.
کوتاهی عضله همسترینگ: کوتاهی این عضله که در پشت ران و زانو قرار دارد، باعث می شود نوزاد نتواند با دراز کردن پاهایش به جلو بنشیند و تعادلش را حفظ کند
عدم هماهنگی بین عضلات: اگر عضلات نوزاد به اندازه کافی قوی باشند اما به دلیل برخی مشکلات و بیماری ها نتوانند در هماهنگی با هم کار کنند، نوزاد نمی تواند به موقع نشستن را یاد بگیرد.
آیا نشستن نوزاد، دیرشدنش خطرناک است؟
نشستن یکی از مراحل رشد تکاملی نوزاد است. به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص توانبخشی کودکان، ناتوانی در نشستن نوزاد می تواند علامت هشداردهنده برای یک بیماری یا نقص در نوزاد باشد که زودتر باید آن را تشخیص داد و درمان کرد.
همچنین، مراحل تکامل رشدی نوزاد پشت سر هم هستند. بعد از نشستن، نوبت به تقویت لگن و آماده شدن برای خزیدن، چهاردست و پا رفتن و ایستادن می رسد. پس اگر نشستن نوزادتان دیر شده، مراحل بعدی تکامل هم دچار تاخیر می شود. به همین دلیل دیر نشستن نوزاد نیاز به پیگیری دارد و برای درمان دیر نشستن کودک باید به بهترین کاردرمانی در اصفهان مراجعه کنید.
چه زمانی دیر نشستن نوزادان نیاز به پیگیری دارد؟
کودکان از ۴ ماهگی سعی می کنند، بنشینند و برای این کار به حمایت والدین نیاز دارند. اما در ۶ ماهگی اغلب نوزادان بدون کمک شما می توانند بنشینند. ولی اگر کودکتان تا ۹ ماهگی نتواند به خوبی بنشیند، باید بد نشستن نوزاد یا دیر نشستن او را جدی بگیرید.
ناتوانی در نشستن کامل و مستقل در ۹ ماهگی به بعد می تواند علامت بروز مشکلات رشدی در کودکتان باشد. در چنین مواقعی باید به پزشک اطفال مراجعه کنید تا علت دیر نشستن کودک تشخیص داده شود. طبق نظر دکتر ذاکرین، متخصص کاردرمانی، در اغلب موارد با کاردرمانی جمسی حرکتی، این نوزادان بهبود می یابند.
کاردرمانی در بهبود نشستن نوزادان نقش بسیار مهمی ایفا می کند. کاردرمانگران با توجه به اینکه علت دیر نشستن نوزاد چیست، از تکنیک های مختلفی برای درمان تاخیر در نشستن کودک استفاده می کنند.