توانبخشی معلولین شیراز
فیزیوتراپی معلولیت ها شیراز
کاردرمانی ملولین شیراز
گفتاردرمانی معلولین
در ذیل به طور مختصر به برخی از مشکلات و مسائل معلولین و اهمیت ورزش در کاهش و پیشگیری آن مشکلات اشاره مینمایم.
از جمله مشکلات معلولین نخاعی که یکی از مشکلدارترین گروهها در بین معلولین می باشند عبارتند از:
1- عدم کنترل ادرار و مدفوع
به دلیل آسیب وارده بر بخشی از دستگاه عصبی عمل دفع ادرار و مدفوع بدون کنترل و اختیار انجام میشود، این وضعیت علاوه بر اثر روانی روی فرد، مشکلات مضاعف دیگری از نظر بهداشت فردی و خانوادگی به دنبال دارد که انجام تمرینات ورزشی میتواند موجب افزایش نظم کلی جسمی بدن و بهبود عمل هضم و دفع و همچنین کاهش استرس و افسردگی، احساس رقابت، هدفمند شدن زندگی، احساس موجودیت و هویت و همچنین تلاش بیشتر برای کسب موفقیت در فرد شود.
2- زخمهای فشاری (زخم بستر)
با توجه به این که معلولین بیشتر اوقات در بستر به حالت خوابیده هستند و با توجه به اینکه فشار مداوم به نقاط بیحس بدن ایجاد زخمهایی میکنند که به زخم بستر معروفند، بهبود این زخمها نیازمند ماهها زمان و صرف هزینه نیروی انسانی خاص خود است، بهترین روش مقابله با زخم بستر، عدم یکجا نشینی و خوابیدن بیش از حد میباشد لذا ورزش هم میتواند باعث تحرک بیشتر و کاهش یکجا نشینی شود و هم در نهایت از بروز به زخم بستر جلوگیری کند.
3- ابتلا به بیماریها و عفونتهای کلیوی
دستگاه دفع ادراری (کلیه و مثانه) به علت عدم تحرک و فعالیت، معمولاً دچار سنگهای کلیوی و عفونتهای شدید میشود. تحقیقات نشان میدهد که بیشترین مرگ و میر در این گروه به علت عفونتهای ادراری است. با این وصف میتوان از ابتلا به برخی از بیماریها در این قسمت با استفاده از حرکت درمانی از جمله ورزش پیشگیری نمود.
4- تغییر شکل، خشکی و لاغری پاها و سفت و استخوانی شدن مفصلها
ضعف حرکتی در مبتلایان به ضایعات نخاعی و محدودیت حرکات در اندامهای تحتانی باعث ضعیف شدن ماهیچهها و سفت شدن مفصلهای آنان میگردد که در دراز مدت به صورت تغییر شکل، خشکی و لاغری پاها و سفت و استخوانی شدن مفصلها آشکار میگردد. تقویت عضلات ضعیف شده از طریق روشهای فیزیوتراپی از جمله حرکت درمانی، کششی، ماساژ و فعالیت ورزشی از این مشکل جلوگیری میکند.
5- مسائل و مشکلات مربوط به ازدواج
آن دسته از معلولین ضایعات نخاعی مجرد که تمایل به ازدواج دارند، اما به دلیل عدم تمایل دیگران به ازدواج با آنان و سایر برخوردهای منفی اجتماعی ممکن است به حالت یأس و افسردگی دچار شوند، بهترین راه حل، فراهم شدن امکان فعالیتهای اجتماعی- اقتصادی است تا با احراز موقعیتهای اجتماعی مناسب و بروز لیاقتها از نظر ازدواج در وضعی شبیه به افراد سالم قرار گیرند. ورزشهای گروهی یکی از فعالیتهایی است که فرد میتواند به راحتی عضو گردد و استعدادهای خود را شکوفا کند.
6- مشکلات خانوادگی و اجتماعی
از آنجا که اکثر مسائل و مشکلات خانوادگی و اجتماعی- اقتصادی این افراد مربوط به نگرش آنان نسبت به معلولیت و عوارض روانی ناشی از آن در کارکرد اجتماعی به ویژه کارکرد خانواده میباشد تا برخاسته از خود معلولیت آنان، لذا پرداختن به چگونگی مشکلات روانی معلولین از اهمیت خاصی برخوردار است، در واقع خانواده، اولین عنصر و کوچکترین جامعهای است که به مشکل معلول آگاهی پیدا کرده و متوجه موقعیت خود و فرد معلول در جامعه گردیده و یا مراحل پیامدهای معلولیت همچون احساس گناه، افسردگی، ناتوانی، ناامیدی و ... آشنا شده و در نهایت چنانچه یاری کنندهای داشته باشد ممکن است بتواند با شرایط موجود سازگاری پیدا کند. اما آنچه قابل اهمیت است این است که جامعه بتواند حتی برای لحظاتی دست در دست خانواده نهد و هر از گاهی خود را که نه به جای خانواده بلکه به عنوان تکیهگاه و مددکار و امیدبخش آنان قلمداد نماید. ارتقاء سطح علمی و آگاهی آنان و تغییر نگرش آنان با استفاده از برنامههای فرهنگی، ادبی، هنری و ورزشی میتواند آرامش خاصی به خانواده ایفا نماید، چرا که امنیت فرد معلول، امنیت خانواده است و امنیت خانواده ایجاد امنیت برای فرد معلول و در نهایت ایجاد محیطی سالم و سازنده برای خانواده و جامعه.
و اما مشکلات خاص دیگری که معلولین را دچار اختلال مینماید عبارتند از:
اختلال عملکرد بیانی، گفتاری، زبانی، ادراکی، حرکتی، شنیداری، لامسه، رفتاری، عاطفی، شناختی و ... که در تمامی اختلالات ذکر شده ورزش، بازی و تحرک میتواند به عنوان یکی از عوامل درمان کننده، موجبات هماهنگی و تقویت حواس را ایجاد نماید و در نهایت ایجاد تمرکز فکری و تعادل روانی نماید و میزان سلامت روحی و روانی را برای آنان افزایش دهد.
تسهیلات و تجهیزات مورد نیاز برای راهاندازی مسابقات ورزشی
بوچیا در آموزشگاههای استثنایی
1- نیروی انسانی
الف: در صورت عدم آگاهی مربیان، در مراکز آموزشی استثنایی از ورزش بوچیا، حداقل به 20ساعت آموزش توجیهی مربیگری و داوری نیاز میباشد.
2- فضا و مکان مناسب
فضای مورد نیاز برای ورزش بوچیا زمینی به ابعاد 8´5/14متر میباشد که 6´5/12متر آن مختص بازی و بقیه آن برای حاشیه و جایگاه داوران و تماشاچیان میباشد. ضمناً این فضا بصورت مسقف با کف صاف و پاکیزه و به دور از هرگونه آلودگی صوتی میباشد که بازی در آن اجرا میشود.
3- وسایل و تجهیزات جهت انجام بازی
1-3) یک سری توپ بوچیا برای هز زمین (مجموعاً 13 عدد توپ)
2-3) یک عدد راکت تنیس برای هر زمین
3-3) سبد توری به رنگهای قرمز و آبی هر کدام یک عدد
4-3) 2 عدد کرنومتر برای هر زمین
5-3) نوار چسب رنگی (نارنجی یا صورتی) مرغوب در اندازههای ذیل
نوارهای 2 سانتیمتری به اندازه 13 متر
نوارهای 4 سانتیمتری به اندازه 9 متر
نوارهای 5 سانتیمتری به اندازه 45 متر
6-3) رمپ یا سطحشیبدار به شکلهای مختلف که سادهترین و ارزانترین آن، لولهای پولیکا یا ناودان میباشد که اندازه و شکل آن در ذیل رسم گردیده است.
اندازهی طولی آن حدوداً 2 متر
اندازه قطر و یا دهانهی لوله 10 سانتیمتر
که برای هر زمین 2 رمپ یا سطح شیبدار کافی میباشد.
7-3) شماره انداز (جهت مسابقات)
8-3) تابلو وایتبرد (با اندازه قابل دید، حدوداً 60´30 سانتیمتر) و ماژیک (برای مسابقات)
9-3) جا توپی جهت محافظت و نگهداری توپها (جهت مسابقات)
10-3) ساعت دیواری (جهت مسابقات)
11-3) صندلی و میز داوران به تعداد کافی
12-3) متر
4- شناخت ورزشکاران این رشته و انجام کلاسبندی پزشکی در چهارگروه ذیل
BC4 BC3 BC2 BC1
5- تهیه شناسنامه ورزشی برای ورزشکاران
کلینیک تخصصی توانبخشی معلولین در شیراز
کودکان معلول و درمان توانبخشی انها
کلینیک قصردشت شیراز