والدین کودکان مبتلا به اتیسم می توانند به محض دریافت تشخیص رسمی از یک آسیب شناس گفتار و زبان ، روانشناس یا متخصص اطفال ، گفتاردرمانی را هم در کلینیک و هم در خانه شروع کنید . کودکان در طیف اتیسم با درجات متفاوتی در برقراری ارتباط مواجه هستند . گفتاردرمانی می تواند به تفکر منطقی و تحلیلی ، نگرش حل مسئله و مهارت های ارتباطی و اجتماعی کودک شما را تقویت کند .
آموزش کودکان اوتیسم
آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم با هدف تقویت مهارت های ارتباطی و مشکلات گفتاری نیازمند روش های خاص و متناسب با نیازهای فردی هر کودک است. اوتیسم یک اختلال عصبی-رشدی است که می تواند روی مهارت های اجتماعی، ارتباطی و رفتاری تاثیر بگذارد. درنتیجه، کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است در یادگیری و تعامل با دیگران دچار چاش هایی شوند. برای آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم، توجه به نکات زیر اهمیت دارد:
آموزش بازی های مرتب سازی به کودکان اوتیسم
کودکان مبتلا به اوتیسم به مرتب کردن اسباب بازی های خود علاقه نشان می دهند. کودک را تشویق به مرتب سازی کارت های تصویری مانند میوه و سبزیجات کنید. به کودک آموزش مرتب سازی و طبقه بندی براساس رنگ یا شکل را بدهید. ویدئو زیر نحوه آموزش کودکان اوتیسم و آموزش طبقه بندی براساس رنگ را آموزش می دهد. کاردرمانی و گفتاردرماتی قصردشت شیراز
آموزش تقلید صدای حیوانات
تحقیقات نشان داده شده است که کودکان مبتلا به اتیسم تقلید صدای حیوانات را دوست دارند.کودکان اوتیسم به صدای حیوانات بهتر پاسخ می دهند . شما می توانید صدای هر حیوان را به آنها آموزش دهید. پس از مدتی آنها تلاش می کنند که صدا ها را تولید کنند
آموزش کلمات ضروری به کودکان اوتیسم
کودکان طیف اوتیسم کلمات محدودی دارند و نمی توانند زیاد صحبت کنند. با آموزش لغات ضروری مانند کمک ، بیشتر ، صبر کن، بابا، جوجو و... می توان به آنها جهت بهتر ارتباط برقرار کردن کمک کرد.
پاداش برای کارهای درست کودک اوتیسم
در تمرینات گفتاردرمانی و آموزش کودکان اوتیسم می توانیم از پاداش برای هر عملکرد درست کودک استفاده کنیم. هر بار که کودک اوتیستیک به نام خود پاسخ می دهد، کودک پاداش دریافت می کند. پاداش باید به گونه ای باشد که کودک از آن لذت ببرد و آن را دوست داشته باشد.
دادن فرصت انتخاب به کودکان اوتیسم
کودک را تشویق کنید تا از بین موارد متعدد مانند لباس ، اسباب بازی و... یکی را انتخاب کند. به عنوان مثال فرصت انتخاب رنگ لباس را به کودک اوتیسم بدهید مانند انتخاب کن قرمز یا آبی! ممکن است هفته ها یا ماه ها زمان ببرد و کودک با اشاره انتخاب کند اما ناامید نشوید. این آموزش کودک اوتیسم را تشویق می کند تا به درخواست ها پاسخ بدهد.
خواندن کتاب و داستان های کوتاه برای کودکان اوتیسم
کودکان دارای اوتیسم دارای تاخیر در گفتار وزبان می باشند. می توانید با خواندن کتاب های تصویری به کودکان اوتیسم آموزش بدهید. آموزش به این گونه است که در حین خواندن کتاب، به هر تصویر اشاره کنید و آنچه را که می بینید توصیف کنید.
آموزش فعالیت های حسی
فعالیت های حسی می تواند از مهارت های ارتباطی و همکاری آنها با والدین یا گفتاردرمانگر افزایش دهد. فعالیت های حسی رایج مانند آلات موسیقی ، نقاشی ، خمیر بازی و ... می باشد اغلب این کودکان از بو ها و بافت ها ی خاص بیزار هستند با این کار تجربه از بافت ها ، بو ها و احساسات مختلف می توانند داشته باشند .
آموزش حالات صورت به کودکان اوتیسم
کودک طیف اتیسم اغلب در درک حالات چهره مشکل دارند می توانید از کارت های ارتباطی و تصویری معنای هر عبارت و اهمیت آن را در حوزه ی اجتماعی آموزش دهید نام و هر احساس آن را توصیف کنید .
توجه به علایق کودک و ارتباط گیری با کودک اوتیسم
کودکان در این طیف علاقه به اشیا خاصی دارند می تواند شامل لگو ، اتومبیل ، حیوانات ، موسیقی و ... باشد . از علاقه شدید آنها برای بررسی و ادامه مکالمه تان استفاده کنید.
آموزش سوال پرسیدن به کودکان اوتیسم
فرزندتان را تشویق کنید تا در طول روز سواالات زیادی بپرسند مانند سگ کجا رفت؟ یا آیا من می توانم تلویزیون تماشا کنم؟ از فرزندتان سوالات ساده بپرسید مانند حالت چطور است؟ فهرستی از سوالات اجتماعی را تولید کنید . گفتاردرمانی اتیسم در شیراز