🎯#بهینه_سازی_فضای_خانه برای کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم (بخش سوم)
منبع: http://www.autism-programs.com/articles-on-autism/optimum-home-environment-for-children-with-autism.htm
نویسنده: Steven R. Wertz
ترجمه: #سوسن_اسفندیاری
کلینیک تخصصی توانبخشی قصردشت شیرلز
#محيط_حسي مناسب برای کودک مبتلا به اتیسم
بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم درگیر #اختلالات_حسی شامل یک یا چند حس هستند. لازم است شما از محیط حسی و نحوه تاثیر گذاری بر کودک خود، آگاهی داشته باشید:
📝#صدا:
صداهای پس زمینه که اکثر افراد آن را نادیده می گیرند، ممکن است مانعی برای آگاهی و یادگیری فرزند شما باشد. موسیقی پس زمینه، صدای دستگاه های برقی، ترافیک، باد و مکالمات دیگران، ممکن است موجب حواس پرتی فرزند شما شود. در این موارد ، فرزند شما ممکن است #تماس_چشمی، #تمرکز یا #تعامل کمتری داشته باشد. در صورت امکان، راه هایی برای به حداقل رساندن #صداهای_پس_زمینه پیدا کنید، به ویژه وقتی که مایلید فرزندتان را درگیر آموزش یا تعامل کنید. در زمان خواب کودکتان، تلویزیون و موسیقی و ماشین لباسشویی را خاموش کنید.
بعضی از بچه ها به صداهای خاصی حساس هستند و با شنیدن آنها آشفته، وحشت زده یا غمگین می شوند، گریه می کنند یا گوش های خود را می پوشانند. شما باید این صداها را شناسایی کنید. به طور یقین بسیاری از این صداهای پس زمینه قابل حذف کردن نیستند. برای حل این مشکل، وقتی کودک شما آرام و راحت است، سعی کنید صداها را در بازی¬ها بگنجانید. به این ترتیب می توانید بخشی از حساسیت¬های کودک را کنترل کنید.
به عنوان مثال، رایان غلغلک را دوست داشت و نسبت به صدای خندیدن پدرش حساس بود. بنابراین پدرش هرگز در حضور او با صدای بلند نمی خندید. من از پدر رایان خواستم در حین بازی غلغلک، صدای خندیدنش را بلندتر کند. به این ترتیب که وقتی رایان از پدرش می¬خواست که او را غلغلک بدهد، پدر همزمان شروع به خندیدن می کرد. سپس پدر صبر می¬کرد تا رایان دوباره درخواست کند: "غلغلک". در این حالت پدر دوباره شروع به غلغلک کردن و خندیدن با صدای نسبتاً بلند می¬کرد. همزمانی بازی مورد علاقه با صدای ناخوشایند برای کودک باعث کم شدن حساسیت کودک شد.
دکتر کاردرمانی ذهنی شیراز
دکتر گفتاردرمانی شیراز
📝بیش باری حس #دیداری:
#بیش_باری_حس_دیداری، یکی از مواردی است که باید در نظر گرفته شود. در بسیاری از کلاس های درس، دیوارها با کلمات، حروف، اشیاء، رنگ ها، پوسترها و غیره پوشانده شده، با این هدف که کودکان با نگاه کردن به دیوارها آموزش ببینند. این روش به طور معمول، برای کودکان مبتلا به اوتیسم مفید نیست چون باعث کم شدن تماس چشمی و #حواسپرتی کودک خواهد شد. محیط شلوغ باعث کم شدن #توجه کودک به افراد می شود. جایی که می خواهید کودکتان به دیگران توجه کند و گوش بدهد، محرک¬های دیداری و اشیاء نصب شده روی دیوارها را به حداقل برسانید.
📝روشنایی:
نوع نور مورد استفاده نیز مهم است. روشنایی لامپ فلورسنت (مهتابی) که یک نور پالسی(لرزان) است، می تواند باعث خستگی بسیاری از کودکان شود و تماس های چشمی و توجه را کم کند. به طور معمول لامپ های رشته ای بهتر عمل می کنند و کودک با آنها راحت تر است. بهتر است سعی کنید نورهای مختلف را امتحان کنید تا متوجه شوید فرزند شما به کدام بهتر پاسخ می¬دهد.
📝رنگ:
یکی از مواردی که در محیط کودک باید مورد توجه قرار بگیرد، رنگ است. رنگ¬های مورد علاقه فرزندتان را پیدا کنید تا بتوانبد از آنها به طور هدفمند استفاده کنید: به عنوان مثال، فرض کنید فرزند شما توجه بیشتری به رنگ¬های اصلی روشن می کند. شما می توانید آیتم هایی با این رنگ ها را از دیوار یا کمد لباس حذف کنید تا توجه زیاد کودک به دیوارها و رنگ-های درون کمد، باعث بی توجهی او به افراد نشود. همچنین هنگامی که می خواهید فرزندتان به شما توجه کند، سعی کنید از رنگ های مورد علاقه او در لباس ها یا نقاشی صورتتان استفاده کنید.
لیست مطب های کاردرمانی شیراز
لیست مطب های گفتاردرمانی شیراز
مراکز توانبخشی شیراز