کلینیک تخصصی توانبخشی کاردرمانی گفتاردرمانی قصرالدشت شیراز
سکته مغزی آسیب عصبی حاد ناشی از اختلال خونرسانی به قسمتی از بافت مغز که ناشی از انسداد رگ مغزی به وسیله یک لخته خونی و یا پارگی یکی از عروق تغذیه کننده آن قسمت بافت مغز میباشد.
به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد٬این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد.این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند.سکته مغزی میتواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگهای خون رسان مغز ایجاد شود.
معمولا قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهندهای وجود ندارد و یا اینکه علائم بسیاز جزئی هستند.بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود.عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد میشود بستگی به محل سکته و وسعت بافتهای گرفتار شدهٔ مغز دارد.عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلج کننده دائمی و یا حتی مرگ را شامل میشود.
کاردرمانی سکته مغزی در شیراز
اگر این علائم در طول ۲۴ ساعت از بین بروند، این وضعیت را اصطلاحا حمله ایسکمی گذرا (transient ischemic attack)مینامند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در آینده میباشد.سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است.
انواع سکته مغزی:
حدود نیمی از تمام موارد سکتههای مغزی بر اثر بسته شدن یک شریان مغزی با یک لخته خون که به آن اصطلاحا ترومبوز مغزی گفته میشود ایجاد میگردد.دیگر عوامل عمده سکته مغزی را آمبولی مغزی و خونریزی مغزی تشکیل میدهند.
آمبولی مغزی وقتی رخ میدهد که تکهای از یک لخته خون که در جای دیگر بدن مثل قلب یا رگ اصلی گردن ساخته شده، خود را از طریق جریان خون به یکی از شریانهای خونرسان مغز برساند و در آنجا گیر کند.حدود یک چهارم از سکته های مغزی بر اثر آمبولی مغزی بروز میکنند. خونریزی مغزی باعث حدود ۲۰٪ سکتههای مغزی میباشد بر اثر پاره شدن یکی از شریانهای مغز ایجاد میشود.در این موارد خون بر روی بافتهای اطراف آن ریخته میشود.
فیزیوتراپی سکته مغزی در شیراز
لختههای خونی که باعث ترومبوز و آمبولی مغزی میشوند احتمال زیادی دارند که در یک شریانی که بر اثر آترواسکلروسیس آسیب دیدهاست ساخته شده باشند. تصلب شراین وضعیتی است که در آن دیواره رگها بر اثر رسوب چربی سفت میشود. عواملی که باعث افزایش احتمال ایجاد تصلب شراین میشود عبارتند از سیگار کشیدن، مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی ٬ دیابت و وجود مقدار زیادی چربی در خون.
آمبولی مغزی ممکن است بر اثر اختلال در ریتم ضربان قلب، اختلالات دریچهای قلب و یا سکته قلبی که به تازگی رخ دادهاست، ایجاد شود که تمام این موارد میتوانند باعث ساخته شدن لخته خون در قلب شوند. خطر بروز آمبولی مغزی ٬ ترومبوز مغزی و خونریزی مغزی با بالا رفتن فشار خون افزایش مییابد. در بیماری سلول داسی شکل (سیکل سل) که یک ناهنجاری گلوبولهای قرمز خون میباشد، بخاطر شکل گوبولهای قرمز که به صورت داس درمیآیند و احتمال چسبیدن به هم و گیر کردن در عروق خونی را دارند، خطر ترومبوز مغزی افزایش مییابد. گاهی ترومبوز ممکن است بر اثر تنگ و باریک شدن شریانهای خون رساننده به مغز بخاطر التهاب ایجاد گردد. التهاب شریان ممکن است به علت وجود یک بیماری خود ایمن مثل پلی آر تریت ندوزا ایجاد شود. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم بدن حمله میکند.
گفتاردرمانی سکته مغزی شیراز
علایم سکته مغزی:
در بیشتر افراد علایم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند.علایم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شدهاست.این علایم امکان دارد شامل موارد زیر گردد:
۱-ضعف و کرختی صورت وبازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن(همی پارزی)
۲-فلج صورت . بازو و پاها در همان طرف(همی پلژی)
۳-عدم تعادل و لنگ زدن(آتاکسی)
۴-اختلال در تکلم یا در درک کلام(دیس آرتری)
۵-اشکال در بلع (دیس فاژی)
۶-کرختی و سوزش قسمتهای بدن-اشکال در درک وضعیت و موقعیت(پارستزی)
۷-دو بینی-تاری دید یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم
۸-سردرد شدید و ناگهانی
۹-از دست دادن حافظه کوتاه مدت وطولانی مدت-اختلال در قضاوت
۱۰-سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی
۱۱-بی اختیاری ادرار و مدفوع
۱۲-اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران میگویند.
۱۳-عدم توانایی در انجام حرکات ظریف.
اگر سکته مغزی شدید باشد، قسمتهایی از مغز که کنترل تنفس و فشار خون را بر عهده دارند ممکن است گرفتار شده و یا اینکه ممکن است شخص به اغماء رفته و نتایج مرگباری را به دنبال داشته باشد.
درمان توانبخشی سکته مغزی در شیراز:
درمان اولیه پس از وقوع یک سکته مغزی شامل تحت نظر گرفتن دقیق فرد و انجام اقدامات پرستاری برای محافظت راه تنفسی او میباشد.اگر در سی تی اسکن دیده شد که یک لخته خون در شریان وجود دارد، باید فورا با استفاده از داروهای ترومبولیتیک اقدام به حل کردن آن نمود.این درمان ممکن است باعث بهبود عواقب سکته مغزی بشود اما در هر موردی نباید آن را بکار برد، زیرا باعث افزایش خطر بروز خونریزی در مغز میشود.
انجام درمان طولانی مدت برای کاهش خطر وقوع سکتههای مغزی بعدی بستگی به این دارد که علت ایجاد این سکته مغزی چه بودهاست. یکی از راههای درمان سکته مغزی ناشی از انسداد عروق، حل کردن لخته مسدود کننده رگ است. این کار با استفاده از دارویی به نام Alteplase یا به اختصار tPA انجام میشود. هر قدر این درمان سریعتر انجام شود نتیجه بهتری دارد و حداکثر ظرف چهار ساعت و نیم از شروع سکته مغزی قابلیت تزریق وجود دارد. هر قدر تزریق از شروع سکته به تاخیر بیفتد احتمال بروز خونریزی مغزی بدنبال این درمان بیشتر میشود. این دارو از طریق ورید بازویی یا داخل شریانی تزریق میشود.اگر زمان فوق از دست برود و علت سکته آمبولی یا ترومبوز عروق مغزی بودهباشد، داروهایی مثل آسپیرین یا وارفارین تجویز میشود تا با رقیق کردن خون از وقوع لختههای خون جلوگیری کند.اگر مشخص شد که یک شریان دچار تنگی شدهاست ممکن است با جراحی بتوان آن را باز نمود.بعد از بروز یک سکته مغزی که علتش خونریزی و پاره شدن یک شریان بودهاست، درمان بر روی زمینهٔ ایجاد کننده آن متمرکز میشود.درمان طولانی مدت آن ممکن است شامل تجویز داروهای ضد فشار خون باشد تا فشار خون را پایین آورده و از احتمال خونریزیهای بعدی جلوگیری کند.اگر سکته مغزی بر اثر التهاب شریان باشد ٬داروی کورتون دار تجویز میشود.
توانبخشی و فیزیوتراپی تخصصی سکته های مغزی و قلبی شیراز
وسیلهای که با آن لختههای خون را در رگ از بین میبرند.
در تمام موارد سکتههای مغزی، درمانهای توانبخشی مثل فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی چه در بیمارستان و چه در خانه ضروری میباشد.بدون شک یکی از مهمترین مراحل درمانی بیماران سکته مغزی توانبخشی تحت نظر یک تیم توانبخشی است که اعضائ تیم شامل کاردرمانگر فیزیوتراپیست ارتوپدی فنی، شنوایی شناس، گفتار درمان، بیناییشناسی روانکاو پرستار توانبخشی مددکار اجتماعی و خانه ساز (home maker)می باشد. یکی از روشهای جدیدی که در توانبخشی و درمان بیماران سکته مغزی استفاده شدهاست rTMS میباشد در بررسی بازبینی مقالات که توسط انجمن نوروفیزیولوژی بالینی .در سال ۲۰۰۹ انجام شده و در ژورنال نوروفیزیولوژی بالینی به چاپ رسیدهاست به مطالب زیر اشاره شدهاست . در این روش تحریک سلولهای مغزی برای اصلاح عملکرد سلولهای مغزی از طریق افزایش خاصیت نوروپلاستیسیتی مغز انجام میشود این روش عارضهای نداشته و توسط پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و یا مغز و اعصاب و یا مداخلات تمرین درمانی حرکتی و حسی توسط فیزیوتراپیست کاردرمانگر هاانجام میشود .در این روش مهار نیمکره مزاحم مغز و کمک به نیمکره ضعیف مغز انجام میشود .این روش در بازگشت عملکرد دست بهبود گفتار کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران موثر بودهاست .این روش درمانی اولین با ر در ایران توسط مرکز تخصصی توانبخشی سکته مغزی تبسم و سپس مرکز آموزشی و درمانی فیروزگر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۸۶ مورد استفاده برای درمان بیماران سکته مغزی قرار گرفت.
دکتر توانبخشی سکته مغزی
نورولوژیست شیراز
تغییر عادات و نحوه زندگی مثل کم کردن میزان چربی در رژیم غذایی ترک کردن استعمال دخانیات میتوانند باعث کاهش خطر بروز یک سکته مغزی دیگر آینده شوند.پیش بینی عاقبت یک سکته مغزی بسیار دشوار است و بستگی زیادی ه عوامل ایجاد کننده آن دارد.معمولا یک سوم افراد بعد از سکته مغزی به بهبودی کامل یا نسبتا کامل دست مییابند.یک سوم دیگر از افراد نیز دچار ناتوانیهایی به صورت دائمی میشوند.اگر مشکلاتی که برای افراد بعد از سکته مغزی ایجاد شد در طول ۶ ماه بهبود نیابد احتمالا این مشکلات دائمی خواهند بود.حدود ۲۰٪ از افرادی که دچار سکته مغزی میشوند در عرض یک ماه فوت میکنند.
دکتر جهت درمان سکته مغزی در شیراز متخصص مغزو اعصاب
اهمیت سکته مغزی از آنجاست که علت اصلی معلولیت در بزرگسالان، همین ابتلا به سکته مغزی است و در آمریکا و اروپا، سومین عامل مرگ ومیر را شامل می شود. در ایران سن ابتلا به سکته پایین است و افرادی که سکته مغزی می کنند در میانسالی و جوانی هستند. بنابراین این افراد جوان لازم دارند دوباره به زندگی سالمی که داشتند برگردند و نباید زندگی با معلولیت را مانند سرنوشتی تحمیل شده بپذیرند. باید تلاش کنند دوباره سلامتی و شادابی گذشته را به دست آورند و این سلامتی بازنمی گردد مگر با شروع به موقع توان بخشی. به محض اینکه وضعیت پزشکی بیمار بعد از سکته تثبیت شد، باید درمان اصلی یعنی حرکت درمانی را شروع کرد. تحقیقات نشان داده رابطه مستقیمی بین شروع سریع فیزیوتراپی، توان بخشی و بهبودی بیمار وجود دارد. بیمارانی که خیلی زود درمان های توان بخشی را شروع کرده اند، عوارض بسیار کمتری داشتند. نباید این نکته را از یاد برد که روش اصلی درمانی برای مبتلایان به سکته مغزی، فیزیوتراپی و توان بخشی است. مقصود از توان بخشی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و دیگر برنامه هایی است که تیم درمان در نظر دارند.
۵۰ تا ۷۰ درصد بیماران پس از گذراندن دوره درمان اصلی، مستقل می شوند و عملکرد طبیعی پیدا می کنند اما ۱۵ تا ۳۰ درصد ممکن است همیشه ناتوان بمانند.
گاهی حتی ۲۰ درصد این بیماران نیازمند دریافت مراقبت های ویژه هستند. باید گفت جای خوشحالی و تبریک به این بیمار گرامی و خانواده شان وجود دارد.
۶ ماه تا ۱۸ ماه اول بعد از سکته بسیار اهمیت دارد. در ۶ ماه اول بعد از سکته، بهبودی با سرعت قابل ملاحظه ای خواهد بود اما حتی بعد از این مدت هم نباید از روند بهبودی ناامید شد. تحقیقات نشان می دهد بیمارانی که بعد از گذشت ۵ سال از سکته شان توانستند خدمات توان بخشی و فیزیوتراپی بگیرند بهبودی خوبی به دست می آوردند. گذشت زمان نباید باعث شود فرد سکته کرده یا خانواده اش از بهبودی ناامید شوند. برای بیماران ابتدا فعالیت های فیزیکی کم شدت در نظر گرفته می شود و با ملاحظه پیشرفت و بهبودی، بر مدت فعالیت ها افزوده می شود.
مجهزترین مرکز توانبخشی سکته مغزی شیراز
هدف از این کار بازگشت حرکات طبیعی بیمار است. با اینکه مغز آسیب دیده اما راه های تازه می توانند با فیزیوتراپی توسعه یابند و اطلاعات را از مغز به عضلات و برعکس مخابره کنند.
اغلب پزشکان آگاه در همان موقعی که بیمار مبتلا به سکته در بیمارستان بستری است مشاوره توان بخشی و فیزیوتراپی درخواست می کنند. اما لازم است بگویم با توجه به آمار سکته، کلینیک های تخصصی توان بخشی بیماران سکته مغزی که برای بازتوانی خدمات ارائه می دهند بسیار کم هستند و توجه ویژه ای به تجهیز بیمارستان ها با کلینیک های تخصصی سکته مغزی نمی شود.
درمان سکته های مغزی و متخصصین سکته مغزی شیراز
اهميت فیزیوتراپی وکاردرمانی پس از سکته مغزی:
١- انعطاف پذیری سیستم عصبی بعداز سکته هدایت شده و کنترل شده نیست.کاردرمانگر_فیزیوتراپیست خاصیت انعطاف پذیری سیستم عصبی بعد از آسیب را در جهت صحیح هدایت می کند.
٢-در زمان های اولیه آسیب(به ویژه شش ماه اول), خاصیت انعطاف پذیری بیشتر است.
٣-فیزیوتراپیست باعث بهبود انعطاف پذیری در مفاصل(جهت جلوگیری از کوتاهی های عضلانی و خشکی مفاصل به علت بی حرکتی) براساس اصول علمی می گردد.
۴-درمان کاردرمانی-فیزیوتراپی براساس ارزیابی های اولیه و مجدد بیماران صورت می گیرد.ازنظر یک فیزیوتراپیست هر بیمار سکته مغزی منحصر به فرد بوده و به درمان خاص خود نیاز دارد.
۵-فیزیوتراپیست به دلیل آگاهی از آناتومی عضلات اندام های فوقانی,تحتانی و تنه نقش مهمی در تنظیم یک برنامه درمانی موثر دارد.
۶-ارزیابی قدرت عضلات اندام ها به صورت فعال,به فیزیوتراپیست این امکان را می دهد که با توجه به وضعیت بیمار,او را از یک سطح پایین تر به یک سطح بالاتر ارتقا دهد.
٧-فیزیوتراپیست به دلیل آشنایی با علم نوروآناتومی,نوروفیزیولوژی و علوم اعصاب, با دیدگاه علم کنترل حرکتی(Motor Control)به بیمار می نگرد.علم کنترل حرکتی علاوه بر سیستم عضلانی,اهمیت ویژه ای برای سیستم عصبی درنظر می گیرد
٨-فیزیوتراپیست موفق,برنامه اصلی خود را با توجه به وضعیت بیمار بر آموزش های حرکتی و تمرینات متمرکز می کند.سطح تمرینات با پیشرفت بیمار گسترده تر می شود.
٩-فیزیوتراپیست با شناختی که از کل مفاصل بدن و نوروفیزیولوژی دارد,وضعیت های صحیح ایستادن و راه رفتن را به بیمار و همراهان او آموزش می دهد.چراکه آموزش های غلط منجر به الگوهای حرکتی ناصحیح می گردد و درنهایت باعث اختلال در میزان بهبودی و کیفیت آن می شود.
١٠-فیزیوتراپیست ها با تجربه ای که در درمان بیماران سکته مغزی دارند،نحوه انجام تمرینات عملکردی را با توجه به شرایط بیمار به او آموزش می دهند.تمرینات عملکردی باعث به کارگیری مفاصل بیشتری در یک عمل خاص می گردد و به تدریج با پیشرفت بیمار،سرعت تمرین و سطح آن افزایش می یابد.
کلینیک توانبخشی قصرالدشت شیراز
١١-با توجه به اینکه در بسیاری از موارد ترمیم و بازسازی مغزی بعد از تروما و آسیب عروقی،از یک الگوی هدف مند پیروی نمی کند و گاها با ایجاد پدیده ای بنام اسپاستیسیتی(Spasticity) الگوهای غلطی را در اندام ها ایجاد می کند,فیزیوتراپیست با آگاهی از این مسئله از همان ابتدای درمان تا حد زیادی این حالت نامناسب را کنترل می کند.
١٢-تنظیم یک برنامه منظم جهت افزایش هماهنگی (Coordination) و تعادل (Balance) میان گروه های عضلانی در وضعیت های مختلف که با توجه به شرایط و پیشرفت بیمار تغییر می یابد.
شیرازکاردرمانی جسمی حرکتی
١٣-تاکید بر ایجاد حرکات ارادی و افزایش سرعت عمل همراه با حداکثر دقت.
١۴-گسترش حرکات ارادی ازطریق تحریکات کلامی-بینایی و تفسیر حرکت قبل از انجام آن.
١۵-ایجاد انگیزه لازم و افزایش اعتماد به نفس ازطریق تشویق با تحریک سیستم های هیجانی مغز
اغلب بيماران مبتلا به سکته مغزی مي توانند بهبود عملکرد را به مرور به دست آورند ولي مقدار ، ميزان، مدت زمان ، الگو و نتيجه نهايي بسته به بيمار و شرايط بیماری متفاوت خواهد بود.
طي سالهای گذشته تغييرات زيادي در برخورد درماني برای توانبخشی بيماران سكتهرخ داده و باعث بهبود عملكرد حرکتی بعد از آسيب در بخشی از مغز شده است. مشخص شده است كه کنترل حرکتی بعد از سکته مغزی با آموزش بدست می آید و به تمرينات مكرر همراه با تغييرات مداوم، بسته به وظايفي كه از بيمار انتظار داريم انجام دهد جواب مي دهد.
Task oriented therapy : روش توانبخشی كه روي بازآموزي حسي – حركتي در يك بيمار با ضعف نیمی از بدن تمرکز كرده است.
تحقيقات نشان مي دهد که تمرین درمانی همراه با اقدامات مداخله اي جديد مثل دارو درمانی، درمانهای طب فیزیکی جديد و رباتيك مي توانند در اين روش به ما كمك كنند.تحقیقات نشان داده اسن که توانبخشی سکته مغزی باید هرچه سریعتر آغاز شود.این نکته پزشكان را به اين سمت سوق داده است كه تعادل بين حفظ كنترل عصبی و تمركز روي استقلال عملكرد فردی را از طريق تكنيكهاي جبراني ايجاد كنند.
تيم توانبخشی با محوریت قرار دادن بیمار سعي مي کند كيفيت زندگي فرد را بهبود بخشد. اين روش منحصر به بهبود عملكر د حرکتی ، استقلال عملكرد و جايگاه اجتماعي نيست. برنامه جامع توانبخشی Comprehensive rehabilitation program جامع وفراگیرشامل يك برخورد جامع و همه جانبه است كه در آن بيماران و موقعيت و شرايط اطراف آنها به عنوان يك مجموعه مورد توجه قرار مي گيرد.
بهترین کلینیک فیزیوتراپی در شیراز
بهترین دکتر کاردرمانی در شیراز
بهترین دکتر گفتاردرمانی شیراز
کلینیک تخصصی قصرالدشت شیراز