💙علت اینکه بعضی از بچه ها دیر به حرف می افتند!
نباید تأخیر در رشد گفتاری را با تأخیر در یاد گرفتن صحبت کردن به طور قابل فهم اشتباه کرد. تأخیر در رشد گفتاری به معنای تأخیر در آغاز بیان کلمات با معنا به صورت تکی و بعد از آن کنار هم گذاشتن دو یا سه کلمه بامعنی است. تکلم به صورت قابل فهم پدیدهای است که بهتدریج آشکار میشود و نقایص کلامی اندک در کودکان خردسال خیلی رایج است.گفتاردرمانی قصردشت
🌳علتهای عقب ماندگی گفتاری
شایعترین شکل گفتار نامفهوم، نوک زبانی صحبت کردن است. این مرحلهای است که بخش زیادی از کودکان هنگام آغاز به صحبت کردن انجام میدهند. دلیل آن، بیرون زدن زبان از بین دندانها در وقت تلفظ حرف «س» است و تقریباً همواره بدون درمان از بین میرود، ولی شما میتوانید با متوجه ساختن کودک نسبت به زبانش و حرکات آن با دادن خوراکی هایی به او که احتیاج به لیسیدن یا مکیدن دارند، به فرزند خود یاری کنید گرفتار این نقیصه نشود.
احتمالاً رایجترین دلیل تأخیر در رشد گفتاری عبارتست از صحبت نکردن با کودک، آواز نخواندن برای او، و بازی نکردن با او.
همه بچهها بطور طبیعی گرایش دارند در فعالیتهای بزرگترها شرکت کنند و چنانچه شما زیاد با فرزندتان حرف بزنید، گرایش خیلی زیادی برای شرکت در گفتوگو با شما خواهد داشت. این یکی از برترین مجراهای تسریع رشد گفتاری است.
قبل از اینکه از تأخیر رشد گفتاری فرزندتان نگران شوید، از همسر و اعضای خانوادهتان بپرسید با چه سرعتی آغاز به سخن گفتن کردهاند، زیرا غالباً تأخیر در رشد گفتاری دلیل موروثی دارد.
به یاد داشته باشید که دخترها بطور معمول پیش از پسرها صحبت انجام میدهند و دو زبانه بودن دلیل تأخیر گفتار نمیگردد.
کودکانی که دیر زبان باز میکنند به طور کلی در خانوادههایی زندگی میکنند که در آنها بیثباتی عاطفی بیشتر، تمایل به کمالگرایی افزونتر، اولیایی که فعالیتها و استقلال کودک را محدود انجام میدهند و تقریباً همواره نوعی حمایتگری مفرط دیده میشود. این نوع خانواده مولد سردرگمی و تنش است.
نارضایتی و انتقاد پدر و مادر نیز میتواند دلیل عقب افتادن رشد گفتاری شود و خیلی وقتها با تولد یک کودک جدید، گفتار کودک اولی با اشکال مواجه میشود.
حتی چنانچه بچهها دیگری هم دارید، برای یاد دادن حرفزدن به فرزندتان به آنها تکیه نکنید. چه کودک حرفزدن را افزونتر از پدر و مادر خود میآموزد تا برادرها و خواهرهای بزرگتر. هر یک از پدر و مادر میتواند بوسیله حرفزدن با کودک و خواندن برای او کمک مؤثری به رشد گفتاری وی بنماید.
کمشنوایی میتواند منتهی به تأخیر در رشد گفتاری شود و به همین علت آزمایش شنوایی بسیار دارای ارزش و اهمیت است.
چنانچه کودک ناشنوا باشد سخن گفتن را یاد نمیگیرد.
لکنت زبان، جز در موردها خیلی شدید، در رشد گفتاری اشکالی شکل گیری نمیکند. سوءرفتار با کودک تقریباً همواره رشد گفتاری را به تاخیر میاندازد.
ادامه دارد....
گفتاردرمانی تخصصی کودک شیراز
مراکز آسیب شناس گفتار و زبان شیراز
کلینیک کاردرمانی ذهنی و جسمی شیراز