آسیب تاندون های دست
هر انگشت دست دارای دو تاندون فلکسور می باشد به جز شست که یک تاندون فلکسور دارد. این تاندونها در سطح کفی دست و انگشت قرار گرفته اند.
این تاندون ها بین پوست و استخوان انگشت قرار دارند. یکی از این تاندون های فلکسور به بند انتهایی انگشت چسبیده که آن را خم می کند؛ به این تاندون، خم کننده عمقی انگشت گفته می شود. تاندون دیگر به بند وسطی انگشت میچسبد و آن را خم می کند؛ به این تاندون، خم کننده سطحی انگشت گفته می شود. تاندونهای اکستانسور انگشت ها در سطح پشتی آن قرار گرفته اند و وظیفه راست کردن انگشت ها را بر عهده دارند.
آسیب تاندون های انگشت : شایع ترین آسیب تاندون های دست پارگی آنها می باشد و شایع ترین دلیل پارگی این تاندونها اصابت اشیای برنده و تیز مانند شیشه، چاقو و یا لبه تیز فلزات است.کاردرمانی قصردشت شیراز
برخی اوقات پارگی تاندون فلکسور انگشت به دلیل راست شدن شدید یک انگشت (اغلب در ورزش های رزمی) می باشد.
از آنجایی که در انگشت های دست، اعصاب بسیار نزدیک به تاندون ها قرار دارند، در اکثر آسیبهای تاندونی، عصب هم صدمه می بیند. در آرتریت روماتوئید تاندونهای فلکسور دچار ضعف می شوند و امکان دارد بدون این که فشار زیادی به آن ها اعمال شود پاره شوند.کاردرمانی خوب شیراز
علائم
از جمله مهم ترین علائم آسیب تاندون های انگشت دست می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
باز ماندن انگشتی که تاندون آن دچار پارگی شده است.
ناتوانی در حرکت دادن مفصل انگشت
ایجاد زخم در سطح کفی انگشت
ایجاد درد حین خم کردن انگشت
درد در زمان لمس قسمت کفی انگشت
تورم جزئی روی مفصل انتهایی انگشت در سطح کفی
مکانیسم پارگی تاندون فلکسوری انگشت دست
مکانیسم پاره شدن تاندون به این صورت است که انگشتی که در حالت خم شده است با ناگهان به توسط فرد دیگری باز میشود. در نتیجه تاندون فلکسور بشدت تحت کشش قرار گرفته و پاره میشود.
بطور مثال وقتی که در ورزش های رزمی یا در نزاع ها، فردی پیراهن فرد دیگر را محکم با دست میگیرد و فرد مقابل خود را به عقب میکشد انگشت خم شده فرد اول بشدت کشید و باز میشود و ممکن است در این حال تاندون خم کننده عمقی آن پاره شود.
همین مکانیسم در کیف قاپی هم میتواند موجب پاره شدن تاندون فلکسور انگشتان دستی شود که دسته کیف را گرفته است.متخصص کاردرمانی
پارگی تاندون های اکستانسور دست
گاهی اوقات تاندون های اکستانسور یا باز کننده انگشتان دست بدون اینکه جسم برنده ای پوست و تاندون را پاره کند آسیب میبینند. در این ضایعات خم شدن ناگهانی یکی از مفاصل انگشت موجب وارد شدن کشش بیش از حد به تاندون شده که نتیجه آن پاره شدن تاندون است.
در بعضی افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی هم تاندون های اکستانسور به علت بیماری ضعیف شده و سپس متعاقب یک فعالیت معمولی و بدون ضربه پاره میشوند. این پارگی ها معمولا در تاندون اکستانسور شست دست ایجاد میشوند. به علت خراب بودن جنس تاندون ها این پارگی ها معمولا قابل ترمیم نیستند و درمان آنها با انجام عمل جراحی انتقال تاندونی انجام میشود.
ممکن است پارگی در محل انصال تاندون اکستانسور انگشت به استخوان بند انتهایی ایجاد شود. این پارگی و تغییر شکل هایی که در انگشت متعاقب این پارگی ایجاد میشود به نام “انگشت چکشی ( مالت فینگر) Mallet finger” شناخته می شود.بهترین پزشک کاردرمانی شیراز
ممکن است پارگی در محل اتصال تاندون اکستانسور به استخوان بند وسطی انگشت ایجاد شود. این پارگی در ابتدا فقط موجب درد و تورم مختصری در پشت انگشت میشود و بیمار ممکن است بتواند حتی با وجود پارگی انگشت خود را صاف نگه دارد ولی بعد از مدتی انگشت بیمار دچار تغییر شکلی میشود که به آن تغییر شکل جا دکمه ای Button hole deformity یا بتونیر Boutonniere deforfity میگویند. در این تغییر شکل، مفصل اینترفالانژیال پرگزیمال خم شده و مفصل اینترفالانژیال دیستال بیش از حد باز میشود.
کاردرمانگر یلدا امتنان
کلینیک کاردرمانی قصردشت شیراز
بهترین دکتر کاردرمانی و فیزیوتراپی شیراز