درمان تأخیر در گفتار و زبان شیراز
تاخیر کلامی یا دیر حرف زدن کودکان یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری است که به دلایل مختلفی رخ داده و نیازمند مداخلات گفتاردرمانی برای درمان آن است.
توانایی های گفتاری در این کودکان با سرعت کمتری نسبت به بیشتر کودکان در حال رشد است.
اختلالات شنوایی ، گفتاری و شناختی از مهم ترین عواملی هستند که سبب تاخیر کلامی می شوند.گفتاردرمانی قصردشت شیراز
تاخیر در شروع بیان کلمات با معنی چه بصورت تکی و چه بصورت جملات کوتاه مهم ترین مشخصه این اختلال گفتاری است.
با توجه به اینکه بسیاری از کودکان در سالهای ابتدایی تولد خود دچار اختلالات گفتاری خفیف هستند و اغلب با افزایش سن و رشد کودک برطرف می شود تاخیر در گفتار معیارهای خاص خود را دارد و باید توسط متخصص گفتاردرمانگر تشخیص داده شود.کاردرمانی قصردشت شیراز
پاسخ به صدا ، قان و قون کردن ، تکرار کلمات ، گفتار نامفهوم ، ترکیب کلمات و جمله سازی جز مراحل رشد طبیعی گفتار هستند که والدین باید به آن ها توجه کنند.
کودکان در حدود ۱۲ ماهگی باید بتوانند علائمی را از خود بروز بدهند که نشان دهنده استفاده از صداها برای ایجاد ارتباط با والدین و اطرافیان خود است.
یکی از بهترین راهکارها در جلوگیری از تاخیر کلامی کودکان برقراری ارتباط کلامی با کودک از دوران نوزادی است و والدین میتواند بوسیله حرف زدن با کودک و خواندن شعر و قصه برای وی کمک مؤثری به رشد گفتاری او بکنند.
بسیاری از کودکانی که دیر حرف می زنند دچار نوعی مشکل در مغز هستند که توانایی برقراری ارتباط بین مغز و ایجاد کلمات وجود نداشته و یا دچار مشکل است و از این نظر نیز باید تحت بررسی قرار بگیرند.
این مشکل سبب می شود تا کودک در برقراری ارتباط کلامی با والیدن و اطرافیان خود دچار مشکل باشد.
برخی ازدلایل ایجاد تأخیر کلامی و زبانی:
عقب ماندگی ذهنی
مشکلات شنوایی مانند کم شنوایی
مشکلات روانی
تاخیر در تکامل سیستم عصبی
اختلالات بیانی زبان
اختلالات طیف اتیسم
لالی انتخابی
آفازی
فلج مغزی
اختلالات یادگیری
بهترین مراکز گفتاردرمانی درشیراز
خصوصیات یک کودک با توانایی گفتار سالم و بدون تأخیر کلامی :
دانستن خصوصیات کودکان با گفتار سالم و بدون مشکل تأخیر کلامی در یافتن مشکل فرزندتان در توانایی ایجاد ارتباط و اطمینان پیدا کردن از نیاز او به توجهات و درمانهای خاص پزشکی، حائز اهمیت و البته کمی سخت است. البته میتوان با دانستن قوانین کلی در مورد خصوصیات یک کودک سالم و مقایسه فرزند خود با این خصوصیات تا حدودی به مشکل او پی برد.
قبل از ۱۲ ماهگی
کودکان در این سن باید بتوانند نشانههایی را از خود بروز بدهند که نشان دهنده استفاده از صداها برای ایجاد ارتباط با محیط اطراف باشد. اولین مراحل پیشرفت گفتاری، ایجاد صداهای نامفهوم توسط کودک است. همین طور که کودک بزرگتر میشود (حدود ۹ ماهگی) او شروع ردیف کردن صداها میکند و سعی دارد تا آواهای مختلف را به هم پیوند بدهد و کلماتی مثل «ماما» و «بابا» را (بدون اینکه واقعاً معنای دقیق این کلمات را بداند) بیان کند.
قبل از ۱۲ ماهگی، کودک باید به صداها هم توجه نشان دهد. کودکانی که نسبت به صداها عکسالعمل نشان نمیدهند ممکن است دچار مشکلات شنوایی باشند.متخصص گفتاردرمانی شیراز
۱۲ تا ۱۵ ماهگی
کودکان در این سنین باید محدوده وسیعی از اصوات کلامی را به کار ببرند و حداقل یک یا چند کلمه صحیح را بیان کنند (نه فقط «ماما» و «بابا»). کلماتی مثل «توپ» از کلمات ابتدایی است که کودک قادر به گفتن آن است. فرزند شما باید همچنین قادر به فهم و انجام دستورات باشد (مثلاً «لطفاً آن اسباب بازی را به من بده.»)
۱۸ تا ۲۴ ماهگی
کودک باید تا ۱۸ ماهگی دامنه لغاتی در حد ۲۰ کلمه داشته باشد و تا ۲ سالگی قادر باشد حدود ۵۰ کلمه یا بیشتر را بیان کند؛ به کودک باید یاد داده شود که دو کلمه را با هم ترکیب کند مثل «بابا رفت.» یک کودک ۲ ساله قادر به انجام دستورات دو قسمتی میباشد (مثلاً لطفاً عروسکت را بردار و لیوانت را به من بده.)
۲ تا ۳ سالگی
در این سن، والدین اغلب شاهد یک تحول اساسی در صحبت کردن کودک خود هستند. دامنه لغات کودک شما به یکباره افزایش مییابد و او میتواند ۳ کلمه یا بیشتر را با هم ترکیب کرده و جمله بسازد.
درک کودک نیز در این سنین افزایش مییابد. تا سن ۳ سالگی کودک شروع به فهم این مطلب میکند که «آن را روی میز قرار بده» یا «آن را زیر تخت بگذار» چه تفاوتی با هم دارند. در این دوران کودک شما همچنین باید شروع به تشخیص رنگها و درک صفتها کند (مثل «بزرگ» در مقابل «کوچک»).
اختلاف بین گفتار و زبان
اغلب «گفتار» و «زبان» با هم اشتباه میشوند اما یک فرق اساسی بین آن دو وجود دارد: «گفتار» بیان کلامی زبان است و شامل تلفظ شمرده کلمات میشود. اما «زبان» وسیعتر است و به کل سیستم بیان و دریافت اطلاعات به روشی قابل فهم، مربوط میشود. زبان چیزی است که طی یک ارتباط، فهمیده و فهمانده میشود؛ به صورت کلامی، غیر کلامی یا نوشتاری.
اگر چه مشکلات در گفتار و زبان با هم متفاوت است، اما این دو اغلب با هم همپوشانی دارند. کودکی که مشکلات زبانی و تکلمی دارد شاید قادر به تلفظ صحیح کلمات باشد اما نتواند بیش از دو تای آنها را در کنار هم بیاورد. در مورد کودک دیگر ممکن است فهم گفتارش سخت باشد اما او قادر به استفاده از لغات و اصطلاحات برای بیان نظراتش باشد و دیگری ممکن است بتواند خوب صحبت کند اما در انجام دستورات و فهم آنها مشکل داشته باشد.
بهترین دکتر گفتاردرمانی شیراز
نشانههای وجود مشکل احتمالی و تأخیر کلامی در کودکان:
اگر شما در مورد گفتار و تکلم کودک خود نگران هستید، در اینجا به چند نکته اشاره شده که با توجه به آنها میتوانید در خصوص مشکل تأخیر کلامی در فرزندتان مشکوک شوید.
باید نسبت به کودکی که به صداها پاسخ نمیدهد یا نمیتواند با در آوردن صدا، منظور خود را برساند، دقیق باشید.
بین ۱۲ تا ۲۴ ماهگی اگر در کودکتان موارد زیر را میبینید آن را پشت گوش نینداخته و پیگیر باشید:
استفاده نکردن از اشاره و ادا مثل تکان دادن دست در هنگام خداحافظی تا ۱۲ ماهگی.
استفاده از ایماء و اشاره در ارتباطات به جای به کارگیری کلمات تا ۱۸ ماهگی.
داشتن مشکل در تقلید صدا تا ۱۸ ماهگی.
داشتن مشکل در فهم درخواستهای کلامی ساده و انجام آنها.
قبل از ۱۲ ماهگی، کودک باید به صداها هم توجه نشان دهد کودکانی که نسبت به صداها عکس العمل نشان نمیدهند ممکن است دچار مشکلات شنوایی باشند.
اگر کودک بزرگتر از ۲ سال مشکلات زیر را داشت، حتماً او را توسط متخصص مورد سنجش و بررسی قرار دهید:
اگر او فقط میتواند کلمات و عکس العمل ها را تقلید کند و خود قادر به تولید کلمات یا اصطلاحات به طور خود آگاهانه نیست.
اگر فقط قادر به بیان صداها و کلمات خاصی که تکرار میشوند میباشد و نمیتواند از گفتار برای ارتباط بیشتر استفاده کند.
نمیتواند دستورات ساده را بفهمد و اجرا کند.
اگر تن صدای نا متعارفی دارد (مثلاً صدای خشن و گوشخراش یا صدای تو دماغی دارد).
اگر گفتار کودک نسبت به سنش، قابل فهم نباشد. والدین باید حدود نیمی از گفتار کودک خود را در ۲ سالگی متوجه شوند و در ۳ سالگی حدود سه چهارم آن را بفهمند. تا ۴ سالگی کلام کودک باید تقریباً به طور کامل فهمیده شود حتی به وسیله افرادی که او را نمیشناسند.
گفتاردرمانگر خوب قصرالدشت شیراز
دلایل تأخیر کلامی و زبانی:
عوامل زیادی میتواند باعث تأخیر کلامی و زبانی کودک شود. مثلاً یکی از آن عوامل، معیوب بودن سیستم تکلم کودک مثل مشکل در زبان یا سقف دهانش است. تا خوردن زیر زبان میتواند حرکت زبان را در تولید کلام، محدود کند.
بیشتر کودکانی که تأخیر کلامی دارند ممکن است مشکلاتی در مغز داشته باشند به طوری که ارتباط کافی در مغز برای ایجاد و تولید کلام وجود نداشته باشد. این نوع کودکان با مشکل در استفاده از لبها، زبان و فک برای تولید آوا مواجه هستند.
مشکلات گفتاری میتواند تنها مشکل حاصله باشد یا شاید با مشکلات دیگری مثل مشکل در بلع هم همراه باشد. تأخیر کلامی همچنین میتواند نشان دهنده یک تأخیر کلی در همه زمینههای رشد کودک باشد.
مشکلات شنیداری نیز معمولاً به تأخیر در سخن گفتن ارتباط دارد. پس اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتماً باید از نظر شنیداری آزمایش شود. چنین کودکانی احتمالاً در فهم، تقلید و گفتار مشکل دارند.
عفونت گوش، خصوصاً عفونتهای مزمن میتواند روی قدرت شنیداری تأثیر بگذارد. باید به عفونتهای ساده گوش (که میتواند یک تهدید باشد) اهمیت داد اگر چه شاید تاثیری روی گفتار نداشته باشد.
نقش گفتاردرمانی در درمان تاخیر کلام:
گفتاردرمانی موثرترین راهکار در درمان تاخیر کلامی است و والدین در صورتی که متوجه تاخیر در گفتار در کودک خود شده اند باید با یک گفتاردرمانگر مشورت کنند تا اقدامات گفتاردرمانی هرچه سریع تر آغاز شود.
گفتاردرمانگر ابتدا مهارتهای کلامی و زبانی کودک را مورد بررسی قرار داده و با توجه به دیگر شرایط و جنبه های رشد کودک از موثرترین راهکارهای گفتاردرمانی برای تقویت مهارت های کلامی و رشد طبیعی گفتار در کودک بهره می برد.
بهترین دکتر کاردرمانی شیراز
صحبت کردن با کودک از همان دوران نوزادی ، شعر خواند و قصه گفتن برای کودک و شرکت دادن کودک در گفت و گوهای خانوادگی از جمله راهکارهایی هستند که والدین با انجام آن ها می توانند به رشد کلامی در کودک خود کمک کنند.
گفتاردرمانگر مریم عبداللهی
مراکز کاردرمانی و گفتاردرمانی شیراز
کلینیک توانبخشی قصرالدشت شیراز مجهزترین و نخستین کلینیک مجهز به تجهیزات به روز در شیراز
معتبرترین دستگاه های مدرن توانبخشی را با ما تجربه کنید
مرکز نوروفیدبک قصردشت شیراز