ورزش برای ماده خاکستری مغزتان خوب است
تمرینات قلبی تنفسی، حجم ماده خاکستری مغز در نواحی مرتبط با #زوال_شناختی ناشی از افزایش سن را بهبود می دهد.
این یافته ها، نتایج تحقیقات قبلی که نشان داده بودند "فعالیت فیزیکی با حفاظت سیستم عصبی بر علیه زوال شناختی ناشی از افزایش سن ارتباط دارد" را تقویت می کنند.
تمرینات قلبی تنفسی مانند راه رفتن سریع، دویدن، دوچرخه سواری و هرگونه ورزش دیگری که باعث پمپینگ قلبتان شود، برای بدنتان خوب است. اما آیا این تمرینات می توانند روند تغییرات شناختی در مغزتان را نیز آهسته کنند؟
تحقیق اخیر، شواهد جدیدی برای رابطه بین تناسب قلبی تنفسی و سلامت مغز، به ویژه ماده خاکستری و حجم کل مغز (مناطقی از مغز که در زوال شناختی و سالمندی درگیر هستند) فراهم می کند.
بافت مغز از ماده خاکستری یا اجسام سلولی، و رشته هایی به نام ماده سفید ساخته شده است. به نظر می رسد که حجم ماده خاکستری، با مهارت های مختلف و توانایی های شناختی همبستگی دارد.
پژوهشگران دریافته اند که افزایش حداکثر اکسیژن مصرفی، با افزایش حجم ماده خاکستری مرتبط است.
نتایج تحقیقی که بر روی ۲۰۱۳ فرد بالغ انجام شد نشان می دهد که تمرین قلبی تنفسی ممکن است در بهبود سلامت مغز و کاهش سرعت زوال ماده خاکستری نقش داشته باشد. نتایج این تحقیق تشویق کننده، بسیار جالب هستند و در فراهم آوردن شواهد فزاینده در زمینه ورزش و سلامت مغز نقش دارند.
یکی از ویژگی های این تحقیق، بررسی اثر ورزش بر ساختمان های درگیر در شناخت بود تا عملکرد حرکتی. این تحقیق شواهد غیرمستقیمی فراهم می کند که نشان می دهند، ورزش_هوازی می تواند علاوه بر بهبود آمادگی_جسمانی، اثر مثبت بر عملکرد شناختی داشته باشد. ویژگی مهم دیگر این تحقیق، قابل استفاده بودن نتایج آن در بالغین مسن هست. شواهد خوبی در زمینه ارزش ورزش در میانسالی وجود دارد، اما اثرات مثبت ورزش بر مغز در سال های بعدی زندگی نیز وجود دارد.
رابطه حجم بالاتر ماده خاکستری با ورزش قلبی تنفسی در مناطقی از مغز دیده شده است که از لحاظ کلینیکی با تغییرات شناختی در سالمندی (از جمله مناطق درگیر در بیماری آلزایمر) نیز مربوط هستند.
گرچه این ارتباطات جالبند، اما در نتیجه گیری برای همبستگی تناسب قلبی تنفسی با بیماری آلزایمر باید محتاط بود.
قطعه دیگری از پازل وجود دارد که نشان می دهد فعالیت فیزیکی و آمادگی جسمانی، افراد را از زوال شناختی ناشی از افزایش سن نیز محافظت می کنند. در این رابطه شواهد اپیدمیولوژیک خوبی وجود دارد. شواهد دیگری هم نشان می دهند که فعالیت و تناسب فیزیکی، با بهبود عملکرد عروق خونی مغز مرتبطند. نتایج این تحقیق به دلیل اندازه گیری تغییرات حجم که نشان دهنده اثر بر روی ساختمان مغزی است اهمیت دارد.
بر طبق نظر متخصصین مایوکلینیک، ورزش متوسط منظم، حدود ۱۵۰ دقیقه در هفته پیشنهاد شده است.
ضمنا تناسب قلبی تنفسی شامل موارد زیر هم می شود:
- سیگار نکشیدن
-پیروی از عادات غذایی سالم
- حفظ وزن بدن در حد سالم
- مدیریت فشار خون و اجتناب از فشار خون بالا
-کنترل سطح کلسترول خون
- کاهش و کنترل قند خون که طی زمان می تواند به قلب و سایر ارگان ها صدمه بزند.
گفتاردرمانگر مریم عبدالهی